Trichloorazijnzuur

Trichloorazijnzuur (TCA) is een etsende zuurverbinding die bij plaatselijk aanbrengen een beschadigende werking heeft op huidcellen. Vanwege deze eigenschap is het goed in te zetten bij het verwijderen van xanthelasma.

De intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken welke techniek het meest geschikt voor u is, hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat trichloorazijnzuur niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat

Over het algemeen zijn 1 tot 2 behandelingen voldoende om de xanthelasma te verwijderen. Indien er meerdere behandelingen nodig zijn, wordt er een behandelinterval aangehouden van 4 tot 8 weken om de huid tussendoor goed te kunnen laten genezen. De behandeling geeft doorgaans een goed resultaat waarbij de xanthelasma plekken grotendeels of volledig verdwijnen. In de toekomst kan xanthelasma zich altijd opnieuw ontwikkelen. Wanneer dit gebeurd, kan de behandeling met TCA herhaald worden.

Voor de behandeling

Er is geen speciale voorbehandeling nodig. Wel is het van belang dat uw huid niet zongebruind is. Vermijd zonblootstelling van het te behandelen gebied, door zowel de zon als zonnebank. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50).

De behandeling

Het te behandelen gebied wordt eerst gereinigd en gedesinfecteerd met huidalcohol. Vervolgens wordt de TCA vloeistof met een wattenstaaf op de afwijkende huiddelen aangestipt. Tijdens het aanbrengen van het zuur moeten de ogen gesloten blijven. Waar nodig wordt de omliggende huid beschermd met een daarvoor bestemde crème. Het aanbrengen van het zuur geeft een brandend gevoel. Direct na het aanstippen wordt de huid wit van kleur.

Na de behandeling

Na de behandeling kan het branderige gevoel nog even aanhouden. Dit kan gekoeld worden met een koud gaasje. De witte verkleuring verdwijnt na enkele uren waarna een korst zal ontstaan. Wanneer deze korst de huid verlaat blijft er een soort schaafwondje achter. De genezingsduur ligt tussen 2 tot 3 weken. Tijdens deze fase kan ook wat jeuk en irritatie optreden. Het is erg belangrijk niet te krabben of pulken aan de korsten omdat dit het herstel vertraagt en de huid mogelijk beschadigt. Houdt u er na de behandeling verder rekening mee dat de huid nog wekenlang extra gevoelig is voor zonlicht. Vandaar ook het advies tot 6 weken na de behandeling zon en zonnebank te vermijden en de huid te beschermen met een zonnebrandcrème met SPF30 of SPF50.

Risico’s

De behandeling met TCA kan een lichte kleurverandering van de huid teweeg brengen. Bij lichte huidtypes kan het zijn dat de behandelde huid roze of iets witter verkleurt. Bij donkere huidtypes is er een risico dat de huid lichter of juist donkerder kleurt dan de omliggende huid. Meestal trekken deze huidreacties na enkele maanden bij, maar het kan ook blijvend zijn. In sommige gevallen ontstaat na de behandeling wat littekenvorming of structuurverandering van de huid. Vanwege de mogelijke bijwerkingen zal de huidtherapeut tijdens de intake altijd zeer kritisch kijken of deze behandeling bij u mogelijk is.

Vergoeding

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Helaas hebben de meeste verzekeraars geen vergoeding voor de behandeling van xanthelasma. Controleer echter uw polis of vraag uw zorgverzekeraar wat bij u van toepassing is.

Interesse in trichloorazijnzuur?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden trichloorazijnzuur aan bij de volgende indicaties:

Vragen over trichloorazijnzuur?

Stel vrijblijvend uw vraag over trichloorazijnzuur. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90