Littekentherapie

Litteken therapie bestaat uit verschillende behandelmethodes om het cosmetische aspect van een litteken te verbeteren en eventuele pijn- en/of jeukklachten te verminderen. Soms is het nodig een combinatie van behandelingen in te zetten voor het behalen van een optimaal resultaat.

De intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat littekentherapie niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat na litteken behandeling

Het resultaat van littekentherapie is afhankelijk van het soort litteken en de conditie van het litteken. Over het algemeen wordt het litteken soepeler waardoor klachten als pijn, jeuk en een trekkerig gevoel zullen afnemen of verdwijnen. Ook zal het cosmetische aspect van het litteken verbeteren omdat het vlakker en minder zichtbaar wordt.

Voor de behandeling

Voor littekens behandelen is geen speciale voorbehandeling nodig.

De behandeling

Een litteken behandeling, of combinatie van behandelingen, is onder andere afhankelijk van het soort litteken en de locatie ervan. Behandelingen waarmee wij zeer goede resultaten behalen bij littekens zijn:

  • Littekenmassage: het uitvoeren van verschillende (stevige) massagetechnieken om de doorbloeding te stimuleren en de elasticiteit van het litteken te verbeteren. Vooral voor harde, trekkende littekens is dit een erg geschikte behandeling. In de beginfase komt u voor deze behandeling naar de praktijk. De huidtherapeut zal u dan de technieken aanleren om thuis uw behandeling aan te vullen, of eventueel na afloop van het behandeltraject de behandeling zelf voort te zetten.
  • Siliconentherapie: het thuisgebruik van zeer hoge kwaliteit siliconenpleisters of –gel. Vaak wordt dit geadviseerd als aanvulling op littekenmassage, maar het kan ook als opzichzelfstaande behandeling ingezet worden. Siliconenproducten herstellen de vochtbalans van de huid doordat ze een luchtdoorlatende laag over het litteken vormen. Hierdoor kunnen klachten als roodheid, jeuk en pijn aanzienlijk verminderen. Ook zorgen ze voor een beter gestructureerde collageen aanmaak waardoor littekens vlakker, soepeler en minder zichtbaar worden.
Na de behandeling

Na de littekenmassage kan de behandelde huid wat rood zijn. Dit trekt doorgaans binnen enkele uren weg. Ook kan de huid wat pijnlijk zijn en het litteken trekkerig aanvoelen. Het gebruik van siliconenpleisters en –gel moet worden opgebouwd. Wanneer dit te snel gebeurd, kan huidirritatie ontstaan. In overleg met de huidtherapeut kan besloten worden om de huid meer tijd te geven om aan de producten te wennen.

Risico’s litteken behandeling

Aan deze behandeling zijn geen risico’s verbonden.

Vergoeding

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding voor littekentherapie in aanmerking te komen. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in littekentherapie?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden littekentherapie aan bij de volgende indicaties:

Vragen over littekentherapie?

Stel vrijblijvend uw vraag over littekentherapie. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90