Heeft u last van poikiloderma van Civatte?

Is de huid van uw hals dun, ruw en roodbruin van kleur? Is hierbij het midden van uw hals niet aangedaan? Poikiloderma van Civatte is een huidprobleem waarbij zowel de huidstructuur, als de kleur van de huid verandert onder invloed van zonlicht. Herkent u zich in dit verhaal en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is poikiloderma van Civatte?

Poikiloderma van Civatte is een goedaardige huidaandoening met een combinatie van symptomen, namelijk; pigmentvlekken, vaatjes en zonschade. Het wordt ook wel “erythrosis interfollicularis” of “zonnehals” genoemd. Kenmerkend voor deze huidafwijking zijn de grillige, roodbruine vlekken in de hals met soms uitbreiding naar de oren, nek en het decolleté. Meestal komen de vlekken symmetrisch voor aan beide zijden van de hals waarbij het middengebied onder de kin gespaard blijft. De aangedane huid is vaak wat dunner, kan ruw aanvoelen en vertoont vaak andere vormen van huidveroudering. Meestal is een rood netwerk van haarvaatjes zichtbaar met daaromheen kleine, lichte puntjes. Daaronder ligt een laagje bruin pigment.

Hoe ontstaat poikiloderma van Civatte?

Langdurige en veelvuldige blootstelling van de huid aan zonlicht, al dan niet in combinatie met het gebruik van parfum, lijkt de belangrijkste factor in het ontstaan van poikiloderma van Civatte. Dit vermoeden wordt bevestigd doordat huid die in de schaduw ligt (bijvoorbeeld het gebied onder de kin) niet aangedaan is, en de aandoening vooral voorkomt bij blanke vrouwen vanaf 40 jaar. De aangedane huid laat onder een microscoop altijd tekenen van zonschade zien. Verder wordt aangenomen dat hormonale veranderingen (bijvoorbeeld tijdens de menopauze) en huidverouderingsverschijnselen ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan. Poikiloderma zal helaas niet spontaan verdwijnen en zelfs verergeren als het zongedrag niet aangepast wordt.

Behandeling van poikiloderma van Civatte

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van poikiloderma van Civatte te verminderen. De behandeling van poikiloderma is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Naast behandeling is het zeer belangrijk om de hals, het gelaat en het decolleté zoveel mogelijk uit de zon te houden en daarnaast dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met SPF 30 of SPF 50. Wij bieden de volgende behandelingen voor poikiloderma aan:

Vragen over poikiloderma van civatte?

Stel vrijblijvend uw vraag over poikiloderma van civatte. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90