Acnetherapie

Acnetherapie is een verzamelnaam voor diverse behandelingen die ingezet kunnen worden bij acne en acne-gerelateerde klachten. Acnetherapie is meestal een combinatie van (eventueel verschillende soorten) behandelingen bij ons in de kliniek en huidverbeterende producten van ZO Skin Health voor thuisgebruik om het gewenste resultaat te kunnen behalen en behouden. Er zijn verschillende soorten acne, iedere acne behoeft een eigen therapie.

Intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken welke behandelingen geadviseerd worden, hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat acnetherapie niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat na acne behandeling

Na 2 tot 4 weken thuisgebruik van (de meestal voorgeschreven) huidverbeterende producten van ZO Skin Health merkt u al dat uw huid rustiger wordt, minder ontstekingen vertoont, ontstekingen sneller indrogen en minder mee-eters aanwezig zijn. Door middel van aanvullende behandelingen kan dit resultaat verder geoptimaliseerd worden. Het uiteindelijke resultaat waar we naar streven is een gezonde huid en een groter zelfvertrouwen. Dit kunnen we bereiken wanneer er sprake is van een stabiele talgproductie, weinig tot geen nieuwe ontstekingen en mee-eters en een gladde, egale huidstructuur. Hoeveel behandelingen nodig zijn om dit resultaat te behalen is zeer afhankelijk van de ernst van de acne en de intensiteit van de behandelingen. Doorgaans neemt de behandelfrequentie af naarmate de conditie van de huid verbetert.

Voor de acne behandeling

De voorbehandeling is erg afhankelijk van het gekozen behandelplan. Bij de omschrijvingen van de verschillende behandelingen kunt u hierover lezen.

De behandeling van acne

De combinatie van behandelingen en producten die ingezet worden bij acne, is onder andere afhankelijk van de soort acne en de ernst hiervan. Behandelingen waarmee wij zeer goede resultaten behalen bij acne zijn:

  • Dieptereiniging: het handmatig verwijderen van onzuiverheden. Deze behandeling is in twee sterktes in te zetten: “acne behandeling basis” en “acne behandeling aanvullend”.
  • Peelings: behandeling met hoge concentraties zuren om afschilfering en vernieuwing van de huid te stimuleren en onzuiverheden te verminderen. Deze behandeling is in drie sterktes in te zetten: “Peeling mild”, “peeling medium” en “peeling intensief”.
  • ZO Skin Health producten: huidverbeterende producten voor thuis. Om uw acne onder controle te krijgen en te houden is een goede samenwerking tussen u en de huidtherapeut essentieel. Met de combinatie van behandelingen in de praktijk en dagelijkse ondersteuning thuis, is het mogelijk om snel mooie resultaten te behalen.
  • Camouflagetherapie door middel van Colorescience: een minerale make-up om uw acne te camoufleren zonder deze te verergeren. Door de samenstelling van deze make-up wordt de huid niet afgesloten en zorgen specifieke ingrediënten (zoals salicylzuur) voor het voorkomen van nieuwe verstoppingen. Deze eigenschappen zijn erg belangrijk wanneer u een behandeltraject ingaat om uw acne te behandelen. Het zou zonde zijn dat u het behaalde resultaat tenietdoet met het gebruik van make-up die uw huid juist weer onrustiger maakt.

Wanneer uw acne onder controle is, kan het zijn dat er storende acne littekens achterblijven. Voor het verkrijgen van een stevigere, gladdere en egalere huid hebben wij ook behandelmogelijkheden. Naast intensieve peelings en het verzwaren van het ZO Skin Health productprotocol, bieden wij de volgende behandelingen voor acne littekens verwijderen:

  • Microneedling: hierbij worden, door middel van hele kleine naaldjes, actieve ingrediënten de huid ingesluisd en de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd.
Na de acne behandeling

De reactie van de huid is afhankelijk van de behandeling die u ondergaan hebt en kan variëren van lichte roodheid tot zwelling, vervelling en/of korstjes. Over het algemeen trekken alle reacties binnen enkele uren tot dagen weg.  Als u wil, kan de huidtherapeut de huidreactie direct na de behandeling voor u camoufleren met de minerale make-up van Colorescience. De huidtherapeut zal u instructies geven over hoe en wanneer u het gebruikt van uw thuisproducten weer kunt hervatten.

Risico’s acnetherapie

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Bij de omschrijvingen van de verschillende behandelingen kunt u hierover lezen.

Vergoeding

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding voor acnetherapie in aanmerking te komen. Producten die u thuis gebruikt worden doorgaans niet vergoedt. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in acnetherapie?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden acnetherapie aan bij de volgende indicaties:

Vragen over acnetherapie?

Stel vrijblijvend uw vraag over acnetherapie. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90