Heeft u last van een café au lait macula?

Een café au lait macula is een goedaardige moedervlek die tijdens de geboorte al zichtbaar is. U zult van deze pigmentvlek geen medische klachten krijgen, maar u kunt het wel als cosmetisch storend ervaren. Gelukkig is het meestal mogelijk om deze pigmentvlek te verwijderen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is een café au lait macula?

Een café au lait macula (afgekort CALM) betekent letterlijk: “koffie met melk vlek”. Dit is in feite precies hoe de aandoening eruitziet; een egale lichte koffiekleur. De vlek kan variëren van vorm en grootte en kan overal op het lichaam voorkomen. Meestal gaat het om een ronde of ovale, lichtbruine pigmentvlek met een scherpe begrenzing. Het is een veel voorkomende goedaardige “moedervlek” die meestal al bij de geboorte zichtbaar is en nooit spontaan zal verdwijnen. In sommige gevallen manifesteert de vlek zich pas na enkele weken tot maanden na de geboorte. De vlek groeit qua grootte mee met de huid van het kind, maar zal zich niet uitbreiden. Een café au lait vlek geeft geen klachten.

Hoe ontstaat de lichtbruine pigmentvlek?

Het is onbekend waarom de één een café au lait vlek krijgt en de ander niet. Wat we wel weten is dat in een café au lait vlek de hoeveelheid pigmentcellen gelijk is aan de normale huid, maar de grootte van deze pigmentcellen afwijkt. De pigmentvormende cellen maken  zogenaamde “reuze” pigmentcellen aan. Hierdoor kleurt de vlek donkerder dan de omliggende huid.

Behandeling van een café au lait macula

Bij Helon willen wij graag helpen om uw lichtbruine pigmentvlek te verwijderen. De resultaten zijn echter wisselend. In de meeste gevallen verdwijnt de vlek na enkele laserbehandelingen. Soms kan het echter voorkomen dat de vlek slechts tijdelijk verdwijnt of, in uitzonderlijke gevallen, zelfs donkerder wordt. De behandeling van een lichtbruine pigmentvlek is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor een café au lait macula:

Vragen over café au lait macula?

Stel vrijblijvend uw vraag over café au lait macula. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90