Heeft u last van hirsutisme?

Er zijn verschillende vormen van overbeharing. Wanneer er sprake is van overbeharing bij vrouwen volgens mannelijk beharingspatroon wordt dit hirsutisme genoemd. Schaamt u zich voor dikke, stugge haargroei in uw gezicht of op andere delen van uw lichaam? Gelukkig kan deze vorm van versterkte haargroei in de meeste gevallen succesvol behandeld worden bij de huidtherapeut. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is hirsutisme?

Hirsutisme is een veelvoorkomende vorm van overbeharing bij vrouwen. Bij overbeharing is er meestal sprake van toegenomen en dikkere haargroei in het gezicht zoals op de bovenlip, kin en hals. Vaak is de beharing op de ledematen ook uitgebreider, dikker en donkerder en kan er toegenomen haargroei zijn bij de borsten, het genitaal gebied (uitbreiding naar de navel toe) en in de bikiniregio (uitbreiding naar de bovenbenen toe). Hirsutisme kan gevoelens van schaamte en onzekerheid met zich meebrengen. Het is voor veel vrouwen daardoor niet alleen een cosmetisch probleem.

Hoe ontstaat hirsutisme?

Enkele haren op ongewenste plekken is normaal en dat betekent niet altijd dat er sprake is van hirsutisme. De oorzaak voor hirsutisme is veelal terug te vinden in erfelijkheid, hormonale afwijkingen, overgewicht, een te hoge bloedsuikerspiegel en bepaalde medicamenten. Hieronder volgt een beschrijving van deze oorzaken.

  • Hirsutisme door verhoogde productie van androgenen: het kan ontstaan door een overmatige productie van mannelijke hormonen. Een veel voorkomende oorzaak is het “polycysteus ovarium syndroom” (PCOS). Hierbij groeien er goedaardige, met vocht gevulde cysten in de eierstokken. Deze cysten zorgen voor een verstoren van de rijping van de eicellen. Bij PCOS produceren de eierstokken overmatig mannelijke hormonen. Het wordt vaak ontdekt door een onregelmatige of uitblijvende cyclus, onvruchtbaarheid of overbeharing, al dan niet in combinatie met acne.
  • Hirsutisme door verhoogde gevoeligheid van androgenen: bij enkele vrouwen reageren de haarzakjes overgevoelig op androgenen (mannelijke hormonen) in het lichaam. Het effect hiervan is dat donshaartjes omgezet worden in dikke haren.
  • Hirsutisme door syndroom van Cushing: bij het syndroom van Cushing produceren de bijnieren te veel cortisol. Er zijn meerdere oorzaken voor een te hoge productie van cortisol. Door een te hoog cortisol gehalte in je lichaam kunnen klachten optreden als overbeharing, een opgeblazen gezicht, ophoping van vetweefsel rond de taille, osteoporose, verlies van spiermassa, menstruatiestoornissen, acne en striae.
  • Hirsutisme door overige oorzaken: bepaalde medicatie zoals zwangerschapshormonen, schildklierhormonen en steroïden kunnen deze overbeharing veroorzaken. Ook het stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil kan overbeharing tot gevolg hebben.

Hirsutisme behandeling

Bij Helon willen wij graag helpen om deze vorm van overbeharing te verminderen. De behandeling is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de haren en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen aan:

Vragen over hirsutisme?

Stel vrijblijvend uw vraag over hirsutisme. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90