Heeft u last van bultjes of wratjes?

Huidoneffenheden worden vaak als cosmetisch storend ervaren. Heeft u een bultje, pukkel, verdikt vlekje of wellicht een uitgebreidere vorm van meerdere bovengenoemde verschijnselen? Meestal zijn dit volkomen goedaardige bultjes die goed te behandelen zijn d.m.v. coagulatie of laserbehandelingen.

Welke indicaties van huidoneffenheden kunnen wij behandelen?

  • SteelwratjesFibromen / steelwratjes

Steelwratjes worden ook wel fibromen genoemd en komen onder alle huidoneffenheden misschien wel het meest voor. Dit zijn veelal zachte huidkleurige of lichtbruine huidgezwelletjes die met een klein steeltje aan de huid vast zitten. Steelwratjes komen vaak in meervoud voor en kunnen over het hele lichaam ontstaan. Voorkeursplekken zijn plekken waar meer wrijving ontstaat door bijvoorbeeld kleding of sieraden. Plekken waar ze vaak voorkomen zijn o.a. in de hals, onder de oksels, in de liezen en onder de borsten. Steelwratjes worden behandeld d.m.v. coagulatie.

  • OuderdomswrattenOuderdomswratten / verruca seborrhoica

Ouderdomswratten, ook wel “verruca seborrhoica” genoemd, zijn goedaardige verschijnselen van huidveroudering. Het begint vaak met een geel tot bruin vlekje dat naar verloop van tijd dikker en donkerder wordt. Vaak zijn er meerdere plekjes of bultjes te vinden en kenmerken zich door de scherpe begrenzing en het vaak ruwe, soms wratachtige oppervlak. Ouderdomswratten kunnen overal op het lichaam ontstaan maar meestal zijn ze te vinden op de romp en langs de slapen. Afhankelijk van de uiterlijke kenmerken van ouderdomswratten worden deze behandeld d.mv. coagulatie of pigmentlaserbehandelingen.

  • Dermatosis papulosa nigradermatosis papulosa nigra

Dermatosis papulosa nigra zijn een soort ouderdomswratjes bij de donkere huid. Het zijn goedaardige, kleine, bruine tot bruinzwarte bultjes en het is een kenmerk van huidveroudering. De kleine bultjes of wratjes komen met name voor in het gelaat maar kunnen ook op het lichaam ontstaan. De plekjes hoeven niet om medische redenen verwijderd te worden, maar behandeling kan wenselijk zijn indien ze als cosmetisch storend worden ervaren of wanneer het irritatie geeft. Dermatosis papulosa nigra wordt behandeld d.m.v. coagulatie.

  • Talgklierhyperplasietalgklierhyperplasie

Talgklierhyperplasie betekent letterlijk een vergroting van de talgklier in de huid. Er ontstaan, ten gevolge van een toename van talgklierweefsel, ronde wit-gelige bultjes. Deze bultjes ontstaan voornamelijk in het gezicht. Meestal zijn de bultjes enkele millimeters groot en hebben een klein deukje in het midden. Talgklierhyperplasie wordt behandeld d.m.v. coagulatie.

  • Wrattenwratten

Wratten zijn bij zowel kinderen als volwassenen een veelvoorkomend verschijnsel. Het zijn onschuldige, bloemkoolachtige verdikkingen van de huid en komen vaak voor op handen en voeten. Ze kunnen in een bultje zichtbaar worden maar ook vlak in de huid groeien waardoor de wrat drukpijn kan geven. Wratten zijn goedaardig maar kunnen pijnklachten geven en als cosmetisch storend worden ervaren. Wratten worden behandeld d.m.v. vaatlaserbehandelingen.

  • Xanthelasma

Bij xanthelasma zien we gelige, licht verheven plekken rondom de ogen. De plekken beginnen vaak vlak in de huid maar kunnen zich uitbreiden tot dikkere, geel-witte bultjes die ovale vormen aannemen. Het zijn goedaardige vetophopingen die over het algemeen weinig klachten geven maar en vaak als cosmetisch storend worden ervaren. Xanthelasma kan behandeld worden d.m.v. coagulatie.xanthelasma

Vragen over huidoneffenheden?

Stel vrijblijvend uw vraag over huidoneffenheden. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90