Heeft u last een atrofisch litteken?

Het krijgen van een litteken is al vervelend, maar als hierbij de huid ook nog eens dun en doorschijnend wordt, kan dit extra storend zijn. Een atrofisch litteken ligt door een tekort aan weefsel wat verzonken in de huid. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is een atrofisch litteken?

Een atrofisch litteken is een ingezonken litteken. De huid is op de betreffende plek zichtbaar dunner en doorschijnender. Kenmerkend is dat het litteken beneden het oppervlak van de omringende huid ligt.

Hoe ontstaat een atrofisch litteken?

Geen enkel litteken is hetzelfde, zelfs niet bij dezelfde persoon. De huid herstelt zich wanneer er een verwonding ontstaat. Tijdens dit genezingsproces behoort de huid bindweefsel (collageen) aan te maken. Indien dit proces normaal verloopt, dan zal het littekenweefsel nauwelijks zichtbaar zijn. Wordt de genezing echter verstoord, dan kunnen storende littekens achterblijven. De meeste atrofische littekens ontstaan wanneer er een verminderde aanmaak van bindweefsel is of wanneer bindweefsel wordt afgebroken door bijvoorbeeld een ontsteking. Dit zie je vaak ontstaan na het doormaken van bijvoorbeeld acne of waterpokken, maar kan ook optreden na chirurgische ingrepen als het verwijderen van moedervlekken. Een verminderde aanmaak van bindweefsel tijdens de wondgenezing uit zich in het verdunnen van de huid. Dit wordt ook wel “atrofie” genoemd. In beide gevallen ontstaat er een tekort aan weefsel, waardoor de huid dunner en doorschijnender wordt.

Atrofisch litteken behandelen

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van atrofische littekens te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat littekenweefsel nooit volledig zal verdwijnen. De behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken van de littekens en, wanneer van toepassing, jeuk-, pijn- of andere klachten te verminderen. Wij bieden de volgende behandelingen voor atrofische littekens:

Vragen over atrofisch litteken?

Stel vrijblijvend uw vraag over atrofisch litteken. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90