Heeft u last van hidradenitis suppurativa (acne inversa)?

Durft u niet in badkleding te lopen omdat de grote, pijnlijke ontstekingen onder uw oksels en in uw liezen dan zichtbaar zijn? Waarschijnlijk heeft u last van hidradenitis suppurativa, ook wel “acne inversa” genoemd. Door de ernst van deze vorm van acne kunnen erg ontsierende littekens ontstaan. Om deze redenen is het aan te raden om in een vroeg stadium hulp te zoeken. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is hidradenitis suppurativa (acne inversa)?

Hidradenitis suppurativa, of “acne inversa”, is een ernstige en pijnlijke vorm van acne waarbij er chronische ontstekingen aanwezig zijn in de lichaamsplooien. Veelal zijn de oksels en/of liezen aangedaan, maar het kan ook optreden in de bilnaad, onder de borsten en in de schaamstreek. Het begint vaak met enkele kleine, rode, oppervlakkige ontstekingen in de huid. Na verloop van tijd worden de ontstekingen dieper, groter en pijnlijker. Er kunnen cystes en abcessen ontstaan die onderhuids samenvloeien tot uitgebreide ontstoken gebieden en voor een onaangename geur kunnen zorgen. In een vergevorderd stadium ontstaan grote en ontsierende littekens in de vorm van verhardingen, bulten of deuken en paarsige verkleuringen in de huid. In de oksels kunnen dit, door de constante rek op de huid, strengen met littekenweefsel worden die zelfs bewegingsbeperking tot gevolg kunnen hebben. Dit alles zorgt vaak voor gevoelens van schaamte en onzekerheid en beperkt mensen in hun dagelijks leven.

Hoe ontstaat hidradenitis suppurativa (acne inversa)?

Lang werd gedacht dat het alleen ging om een ontsteking van de zweetklieren. Vandaar dat voorheen de naam “hidradenitis suppurativa” werd gebruikt (dit betekend letterlijk “etterende zweetklierontsteking”). De zweetklieren worden echter pas in tweede instantie aangetast. Het primaire probleem ligt, net als bij “gewone” acne, in de talgkliertjes en de haarzakjes (vandaar dat “acne inversa” een betere benaming is). Huidschilfers blokkeren de uitgang van de haarzakjes waardoor er verstoppingen ontstaan van huidcellen, talg en bacteriën. Wanneer de ophoping blijft groeien, zullen de wanden van het haarzakje uiteindelijk scheuren waardoor de inhoud in het omliggende weefsel terechtkomt. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie. Waarom de één wel acne inversa krijgt en de ander niet, is niet duidelijk. In tegenstelling tot wat veel mensen denken ontstaat deze aandoening niet door het scheren, maar kan scheren de aanwezige klachten wel verergeren. Daarnaast zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op het ontstaan en de verergering van de klachten. Dit zijn onder andere hormonale factoren, erfelijke aanleg, roken, overgewicht, transpireren en stress. Ook weten we dat deze aandoening vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaat acne inversa tijdens of na de puberteit en kan tot op volwassen leeftijd aanhouden.

Behandeling van hidradenitis suppurativa (acne inversa)?

Bij Helon willen wij graag helpen om hidradenitis suppurativa te behandelen. Een belangrijk aandachtspunt in het verminderen van de klachten is, indien van toepassing, stoppen met roken en afvallen. De behandeling van acne inversa is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Een behandeling kan bestaan uit een combinatie van medicijnen via de huisarts of dermatoloog met daarnaast behandelingen bij de huidtherapeut. Wij bieden de volgende behandelingen voor hidradenitis suppurativa:

Vragen over hidradenitis suppurativa?

Stel vrijblijvend uw vraag over hidradenitis suppurativa. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90