Heeft u last van ouderdomswratten (verruca seborrhoica)?

Veel mensen hebben een minstens zo’n grote hekel aan de naam “ouderdomswratten” als aan de plekken zelf. Een ouderdomswrat, ook wel “verruca seborrhoica” genoemd, is een goedaardig verschijnsel van huidveroudering. Het is niet noodzakelijk om te laten verwijderen, maar wanneer het gaat jeuken, irriteren of cosmetische bezwaren geeft, kan behandeling wenselijk zijn. Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat zijn ouderdomswratten (verruca seborrhoica)?

Ouderdomswratten, oftewel “verrucae seborrhoica, zijn goedaardige huidtumoren die vaak beginnen als geel tot bruine vlekjes en naar verloop van tijd vaak dikker en donkerder worden. Ze kunnen erg variëren in grootte en hoeveelheid, van één tot tientallen. Kenmerkend aan ouderdomswratten zijn de bruine tot zwarte kleur, de scherpe begrenzing en het vaak ruwe, soms wratachtige oppervlak. De afwijkingen kunnen overal op het lichaam voorkomen maar meestal zijn ze te vinden op de romp en in het gezicht langs de slapen. Het is niet noodzakelijk de plekken te laten verwijderen, maar behandeling kan wenselijk zijn vanuit cosmetisch oogpunt, of wanneer de plekken gaan irriteren door bijvoorbeeld wrijving van kleding of sieraden. Ouderdomswratten zijn over het algemeen goed te herkennen. Indien er echter twijfel is over de diagnose zal u altijd eerst worden doorverwezen naar uw huisarts of dermatoloog.

Hoe ontstaan ouderdomswratten (verruca seborrhoica)?

Ouderdomswratten zijn meestal een verschijnsel van de ouder wordende huid en een te snelle celdeling van oppervlakkige huidcellen. Bij uitgebreide vormen kan erfelijkheid ook een rol spelen. Het woord ‘wratten’ doet denken dat het humaan papillomavirus (HPV) de oorzaak is van het ontstaan, maar dat is niet zo. In tegenstelling tot “gewone” wratten, zijn ouderdomswratten dus ook niet besmettelijk. Bij uitgebreide vormen speelt erfelijkheid een rol. Het komt met name voor vanaf ongeveer het 40e levensjaar en bij mensen met een blanke huid.

Ouderdomswratten verwijderen (verruca seborrhoica)?

Gelukkig zijn er mogelijkheden om verruca seborrhoica succesvol te behandelen. De behandeling van ouderdomswratten is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van factoren als hoeveelheid, kleur en grootte van de plekken. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening gehouden wordt met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor ouderdomswratten:

Vragen over ouderdomswratten?

Stel vrijblijvend uw vraag over ouderdomswratten. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90