Heeft u last een hypertrofisch litteken?

Een litteken is al vervelend, maar als deze ook nog eens verdikt is, kan het voor extra klachten zorgen. Een hypertrofisch litteken ligt als het ware iets boven op de huid, maar breidt zich gelukkig niet uit buiten de plek van de oorspronkelijke verwonding. Het litteken kan uiteindelijk minder zichtbaar worden, maar dat kan wel maanden tot jaren duren. Wilt u geen jaren wachten en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is een hypertrofisch litteken?

Een hypertrofisch litteken is een verdikt litteken en kan ontstaan wanneer de wondgenezing verstoord raakt. Door een overschot aan weefsel ligt een hypertrofisch litteken boven het huidniveau, maar de randen breiden zich niet uit buiten de plaats van de oorspronkelijke verwonding. Het litteken ontstaat binnen enkele weken na de verwonding. In sommige gevallen kan het litteken zonder verdere behandeling minder zichtbaar worden, echter kan dit jaren duren.

Hoe ontstaat een hypertrofisch litteken?  

Geen enkel litteken is hetzelfde, zelfs niet bij dezelfde persoon. Tijdens het genezingsproces behoort de huid een normale hoeveelheid bindweefsel (collageen) aan te maken. Indien dit proces normaal verloopt, dan zal het littekenweefsel nauwelijks zichtbaar zijn. Wordt de genezing echter verstoord, dan kunnen storende littekens achterblijven. De oorzaak voor het ontstaan van hypertrofie is onbekend. Factoren die wellicht een rol kunnen spelen bij het verstoren van het genezingsproces en het herstel van de verwonding zijn bijvoorbeeld de diepte van de verwonding, de hoeveelheid spanning op de wond, de locatie op het lichaam, het optreden van infecties en de huidskleur. Hoe donkerder het huidtype, des te vaker hypertrofie optreedt. Meestal wordt een hypertrofisch litteken als cosmetisch storend ervaren. Daarnaast kunnen klachten als jeuk en verhardingen in het litteken optreden.

Hypertrofisch litteken behandelen

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van een hypertrofisch litteken te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat littekenweefsel nooit volledig zal verdwijnen. De behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken van de littekens en, wanneer van toepassing, jeuk-, pijn- of andere klachten te verminderen. Wij bieden de volgende behandelingen voor hypertrofische littekens:

Vragen over hypertrofisch litteken?

Stel vrijblijvend uw vraag over hypertrofisch litteken. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90