Schimmelnagel laserbehandeling

Schimmelnagels behandelen we bij Helon met de “FOX laser”. Tijdens deze schimmelnagel laserbehandeling dringt de laserstraal door de nagel heen en verwarmt de nagel, het nagelbed en het omliggende weefsel. De schimmel raakt hierdoor beschadigd en kan niet verder groeien. Het gebruik van de laser heeft geen nadelige effecten op de ontwikkeling van de nagel en tast de omgeving van de nagel niet aan. De behandeling kan ingezet worden bij schimmelnagels aan de tenen en vingers.

De intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. In het geval van schimmelnagels is het prettig als, voordat u bij ons komt, door uw huisarts is vastgesteld dat het daadwerkelijk om een schimmelnagel gaat. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat schimmelnagel laseren niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat van de laserbehandeling

Omdat nagels langzaam groeien, is het resultaat niet direct zichtbaar. Meestal kunt u de eerste resultaten zien na ongeveer 3 maanden. U ziet dan een schoon en gezond randje ontstaan aan de kant van de nagelriem. Het duurt nog enkele maanden langer voordat het aangetaste nagelweefsel helemaal uitgegroeid is en de hele nagel er normaal en helder uitziet. Het te verwachten resultaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals de ernst en locatie van de infectie. Hierdoor kan het zo zijn dat niet elke schimmelinfectie (volledig) verdwijnt. Ook het naleven van de leefregels en adviezen is bij deze behandeling enorm belangrijk in verband met het risico op herbesmetting. Voor een optimaal resultaat zijn meestal 3 tot 5 behandelingen in kuurvorm nodig.

Voor de behandeling

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk van de aangetaste nagel  voorafgaand aan de behandeling verwijderd wordt. De nagel moet worden teruggebracht tot een minimale lengte en het oppervlak van de nagel moet zoveel mogelijk worden afgevijld. Wij adviseren u dit bij voorkeur door een pedicure te laten doen. Ook is het belangrijk dat u naar de behandeling komt met schone voeten (of handen), dat u geen nagellak draagt en dat u schone sokken meeneemt voor na de behandeling. Deze sokken dienen op minimaal 60 graden te zijn gewassen.

De schimmelnagel behandeling

Schimmelnagel behandeling door middel van laser is snel en veilig. In totaal duurt de behandeling van 10 nagels ongeveer 30 minuten. Doordat de laser warmte in de nagel brengt, kan de behandeling onaangenaam zijn.

Na de behandeling

Na het laseren kunnen de nagels nog wat warm aanvoelen. Over het algemeen trekt dit binnen enkele minuten weg. Voor thuis adviseren wij u om dagelijks, bij voorkeur ’s avonds, een antischimmelzalf te gebruiken. Deze zalf wordt op de nagels, rondom de nagels en tussen de tenen of vingers gesmeerd. Schoenen moeten ook minimaal één keer per week met een schimmelwerende strooipoeder behandeld worden. Beide middelen en een lijst met instructies ontvangt u bij de eerste behandeling. In principe is herbesmetting altijd mogelijk omdat schimmels overal voorkomen. De huidtherapeut zal u adviezen geven over hoe u zoveel mogelijk risico’s kunt vermijden.

Wat zijn de risico’s van de laserbehandeling?

Deze behandeling is zonder bijwerkingen.

Vergoeding

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Over het algemeen worden schimmelnagel laserbehandelingen niet vergoed. Controleer echter uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in schimmelnagel laseren?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden schimmelnagel laserbehandeling aan bij de volgende indicaties:

Vragen over schimmelnagel laserbehandeling?

Stel vrijblijvend uw vraag over schimmelnagel laserbehandeling. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90