Pigmentlaserbehandeling

Pigmentlaserbehandelingen kunnen toegepast worden bij verschillende soorten huidverkleuringen. Zowel lichaamseigen als niet lichaamseigen pigment (tatoeage, geneesmiddelenverkleuring, ijzerophoping, vuil na ongelukken) kan worden behandeld door middel van de pigmentlaser.

De TattooStar Effect Combo pigmentlaser heeft een korte pulsduur en werkt met meerdere golflengten, waardoor zowel oppervlakkig als diep gelegen pigment te behandelen is. De zeer korte laserpuls veroorzaakt een explosie van energie in het pigment waardoor het pigment opgewarmd wordt en uiteenvalt in zeer kleine deeltjes. Deze steeds kleiner gemaakte deeltjes worden in de weken na de behandeling door het lichaam opgeruimd waardoor de verkleuring zal verminderen.

De intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat tatoeages of pigmentvlekken verwijderen met laser niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat

Huidverkleuringen zullen doorgaans geheel verdwijnen of vervagen. Er kan uiteraard geen garantie worden gegeven dat de pigmentvlek of tatoeage geheel zal verdwijnen. Sommige donkere vlekken reageren niet of alleen gedeeltelijk, zelfs na meerdere behandelingen. Belangrijk is daarom om factoren die de terugkeer van de overmatige pigmentatie te bevorderen (zoals zonblootstelling) te vermijden, zelfs wanneer de vlekken aanvankelijk verdwenen zijn.

Voor de behandeling

Het is van belang dat uw huid niet zongebruind is. Vermijd zonblootstelling van het te behandelen gebied, door zowel de zon als zonnebank. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50) en vermijd gebruik van een zelfbruiner.

De behandeling

Tijdens de behandeling van pigmentvlekken laseren geven de pulsen een warm, vervelend gevoel in de huid waardoor de behandeling onaangenaam tot pijnlijk kan zijn. Pijnstilling is meestal niet nodig, maar in sommige situaties, bijvoorbeeld bij grote tatoeages of zeer uitgebreide pigmentvlekken, kan het aan te raden zijn de huid voorafgaand aan de behandeling te verdoven met lidocaïne crème. U kunt hiervoor een recept aanvragen bij uw huisarts.

Na de behandeling

De huid wordt na het laseren eerst wit. Dit is een teken dat het pigment verdampt. Vervolgens wordt de huid rood en treedt er zwelling op. Dit verdwijnt doorgaans binnen een uur. Na de behandeling kan het onaangename gevoel nog even aanhouden. Daarom wordt de behandelde plek na de behandeling goed gekoeld. Het gevoel is te vergelijken met zonverbranding en kan bij behandeling van een groter gebied enkele uren tot enkele dagen aanhouden. In enkele gevallen kan de behandeling zo intensief zijn dat er onmiddellijk kleine puntbloedinkjes optreden. Deze bloedinkjes zijn onschuldig en genezen snel. Soms ontstaan er, meestal kleine, blaren met helder weefselvocht op de behandelde huid. Deze blaren zullen vanzelf indrogen en een korstje vormen. Het is beter om ze niet door te prikken. Tijdens de herstelfase kan ook wat jeuk en irritatie optreden. Het is erg belangrijk niet te krabben omdat dit het herstel vertraagt en de huid mogelijk beschadigt. Wanneer u erg veel ongemak ervaart, neem dan gerust contact op voor advies over een kalmerende crème. Houdt u er na de behandeling verder rekening mee dat de huid nog wekenlang extra gevoelig is voor zonlicht. Vandaar ook het advies tot 6 weken na de behandeling zon en zonnebank te vermijden en de huid te beschermen met een zonnebrandcrème met SPF30 of SPF50.

Risico’s

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Wanneer u echter krabt, of pulkt aan de behandelde huid kan dit leiden tot littekenvorming. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, is er een risico op het ontstaan van donkere pigmentvlekken. In het algemeen verdwijnt deze ‘hyperpigmentatie’ vanzelf na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen is het echter blijvend. Bij sommige patiënten is het behandelde huiddeel lichter dan de omringende huid. Deze ‘hypopigmentatie’ verdwijnt ook meestal na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen kan deze bijwerking ook blijvend zijn.

Vergoeding

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding voor pigmentlaserbehandeling in aanmerking te komen. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van de indicatie. Cosmetische behandelingen worden over het algemeen niet vergoed. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in pigmentlaserbehandeling?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden pigmentlaserbehandeling aan bij de volgende indicaties:

Vragen over pigmentlaserbehandeling?

Stel vrijblijvend uw vraag over pigmentlaserbehandeling. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90