Heeft u last van vitiligo?

Zijn er lichte of witte vlekken op uw huid of in uw haar zichtbaar? Kleuren de vlekken op de huid in de zomer niet mee wanneer de rest van uw huid bruiner wordt? De kans is aanwezig dat dit komt door vitiligo. Er wordt gelukkig steeds meer bekendheid gegeven aan deze huidaandoening, maar toch schamen nog veel vitiligo patiënten zich. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is vitiligo?

Vitiligo is een huidaandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen. Er ontstaan hierdoor melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm. De plekken kunnen zich geleidelijk steeds verder uitbreiden. Vitiligoplekken vindt men vaak rondom lichaamsopeningen, in de lichaamsplooien, op drukplaatsen, op handen, voeten en op plaatsen van herhaaldelijke huidschade in het gezicht. De voortgang en het verloop van vitiligo is niet te voorspellen, soms ziet men even stabilisatie maar het kan ook heel plotseling ineens weer uitbreiden. Behalve een medisch probleem is vitiligo vooral ook een sociaalpsychologisch probleem en kan het een ingrijpende impact hebben op iemands leven.

Hoe ontstaat vitiligo?

Onder de microscoop is bij vitiligo te zien dat de pigmentcellen in het onderste deel van de opperhuid totaal ontbreken. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van vitiligo. Zo zou erfelijkheid een rol kunnen spelen, de rol van het auto-immuunsysteem, het zenuwstelsel en de vernietiging van pigmentcellen die nodig zijn om huidpigment aan te maken. Bovenstaande oorzaken kunnen los van elkaar of gecombineerd een rol spelen. Ongeacht de oorzaak wordt aangenomen dat sommige factoren vitiligo kunnen uitlokken bij personen die aanleg hebben. Deze factoren zijn onder andere stress, zonverbranding, ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling en lichamelijk letsel.

Vitiligo behandelen

Tot op heden is er geen enkele behandeling beschikbaar die vitiligo volledig kan genezen. Met de huidige medische behandelmogelijkheden, bijvoorbeeld lichttherapie, kan in de meeste gevallen wel een acceptabele graad van repigmentatie (terugkeer van pigment) worden bereikt en verder verlies van pigmentatie worden tegengegaan. De behandeling van vitiligo duurt over het algemeen lang. Dat wil zeggen maanden tot jaren. Aangeraden wordt om zo snel mogelijk nadat de aandoening is vastgesteld met behandeling bij een dermatoloog te starten. Het is namelijk gebleken dat hoe langer de vitiligo bestaat en hoe uitgebreider de vitiligo is, hoe slechter de reactie zal zijn op de gegeven behandeling. Bij Helon kunnen wij helpen om uw vitiligo minder zichtbaar te maken. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening gehouden wordt met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor vitiligo:

Vragen over vitiligo?

Stel vrijblijvend uw vraag over vitiligo. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90