Heeft u last van acnelittekens?

Acne is een veelvoorkomende, maar zeer vervelende huidaandoening. Dit omdat het zowel tijdens, als na de actieve periode erg ontsierend is. De acnelittekens die ontstaan kunnen op verschillende plekken voorkomen, maar vooral in gezicht kunnen ze als flink cosmetisch storend worden ervaren en zorgen ze vaak voor schaamte en in ernstige gevallen zelfs tot depressieve gevoelens. Hebt u een acnelittekens waar u zich aan stoort en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat zijn acnelittekens?

Littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging. Bij acnelittekens worden deze beschadigingen veroorzaakt door acne. Acnelittekens zijn vaak witte, roze tot roodpaarse, ingezonken littekentjes. Ze komen voor op plekken van de huid waar acne aanwezig is of in het verleden aanwezig was. Kenmerkend is dat bij vrijwel alle vormen van acne atrofische littekens ontstaan. Dit zijn littekens die door de afbraak van bindweefsel (ten gevolge van de ontstekingen) in de huid verzonken zijn tot onder het oppervlak van de omringende huid. Alleen bij de meest ernstige vorm van acne (acne conglobata) komen daarnaast nog regelmatig hypertrofische en keloïd littekens voor. Drie bekende soorten acnelittekens zijn:

  • Boxcar littekens: ronde tot ovale littekens met een heel duidelijk opstaande rand die zowel oppervlakkig als diep kunnen zijn.
  • Rolling littekens: vaak wat grotere, golvende, littekens die zowel oppervlakkig als diep kunnen zijn.
  • Ice pick littekens: diepe littekens of putjes die bovenaan breder zijn en onderaan eindigen in een puntje waardoor het lijkt alsof er met een priem (ice pick) in de huid gestoken is.

Hoe ontstaan acnelittekens?

Na beschadiging van de huid wordt het wondgenezingsproces in gang gezet. De huid maakt bindweefsel aan om de beschadiging op te vullen en zo de huid te sluiten. Tijdens het doormaken van acne wordt de huid langdurig en herhaaldelijk beschadigd door de aanwezigheid van mee-eters, puistjes, pukkels en onderhuidse ontstekingen. Naast dat het terugkerende karakter van acne een negatieve invloed heeft op het wondgenezingsproces, kunnen ook leeftijd, erfelijke factoren, huidskleur, krabben, infectie of een slechte doorbloeding de situatie verergeren.

Behandeling van acne littekens verwijderen

Bij Helon willen wij graag helpen om uw acne littekens te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat littekens helaas nooit volledig zullen verdwijnen. De behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken van de littekens en, wanneer van toepassing, andere klachten te verminderen. De behandeling van acnelittekens is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor acnelittekens:

Vragen over acnelittekens?

Stel vrijblijvend uw vraag over acnelittekens. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90