Heeft u last van automutilatie littekens?

Achter ieder litteken zit een verhaal. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen zichzelf fysiek beschadigen. Het krassen, branden of snijden in de huid kan helaas littekens achterlaten die ook aanwezig blijven nadat de zelfbeschadiging gestopt is. Kampt u met littekens door automutilatie waar u zich voor schaamt of die u dagelijks herinneren aan een nare periode met negatieve gevoelens? Wij kunnen helpen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat zijn automutilatie littekens?

Automutilatie littekens zijn littekens die ontstaan na het zelf toebrengen van beschadigingen in de huid. Vaak is de vorm van het litteken afhankelijk van het object dat is gebruikt om de beschadiging aan te brengen. In de praktijk zien wij meestal een grote hoeveelheid langwerpige lijntjes, dicht naast elkaar die veroorzaakt zijn door het krassen met (scheer)mesjes. Ook kunnen kleine, ronde littekens ontstaan door bijvoorbeeld het branden met een sigaret. Veelvoorkomende locaties hierbij zijn de onderarmen, bovenbenen of buik.

Hoe ontstaan automutilatie littekens?

Geen enkel litteken is hetzelfde, zelfs niet bij dezelfde persoon. De huid herstelt zich wanneer er een verwonding ontstaat. Tijdens dit genezingsproces behoort de huid een normale hoeveelheid bindweefsel (collageen) aan te maken. Indien dit proces normaal verloopt, dan zal het littekenweefsel nauwelijks zichtbaar zijn. Wordt de genezing echter verstoord, dan kunnen storende littekens achterblijven. Automutilatie kan alle verschillende soorten littekens achterlaten. Factoren die invloed zullen hebben op welk soort litteken het wordt, zijn bijvoorbeeld de diepte van de verwonding, de hoeveelheid spanning op de wond, de locatie op het lichaam, of de wondgenezing verstoord raakt, het optreden van infecties en de huidskleur. Indien de huid meerdere keren op dezelfde plek is beschadigd, is de kans groter dat het litteken opvallend wordt.

Behandeling van automutilatie littekens

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten en zichtbaarheid van automutilatie littekens te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat de littekens helaas nooit volledig zullen verdwijnen De behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken van de littekens en, wanneer van toepassing, jeuk-, pijn- of andere klachten te verminderen. Wij kunnen dit het best doen wanneer u een langere tijd (ongeveer zes maanden) geen behoefte heeft gehad om nieuwe beschadigingen toe te brengen. Wij bieden de volgende behandelingen voor automutilatie littekens:

Vragen over automutilatie littekens?

Stel vrijblijvend uw vraag over automutilatie littekens. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90