Heeft u last van ouderdomsvlekken?

Een ouderdomsvlek is een veelvoorkomende, goedaardige huidverkleuring die u wellicht ook wel kent onder de namen “zonnevlek”, “levervlek” of “lentigo solaris”. Deze bruine pigmentvlekken op de huid worden vaak als cosmetisch storend ervaren wanneer ze voorkomen in het gezicht en op de handruggen, maar zijn gelukkig eenvoudig te behandelen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn goedaardige, scherp begrensde licht- tot donkerbruine en egale pigmentvlekken. De vlekken zijn vaak rond of ovaal en kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot centimeters. Ouderdomsvlekken horen een glad oppervlak te hebben en geen pijn- of jeukklachten te veroorzaken. Ze komen vaak voor. Bij ruim 90% van de mensen met een blank huidtype die ouder zijn dan 60 jaar, zijn deze pigmentvlekken ergens op het lichaam aanwezig. Ouderdomsvlekken komen met name voor op de aan zon blootgestelde delen van het lichaam zoals de armen, het decolleté, de schouders en het gezicht. Behandeling van ouderdomsvlekken is vrij gemakkelijk, maar vanwege de reeds aanwezige zonschade in de huid is herhaling soms noodzakelijk. Let op. Er bestaat ook een kwaadaardige variant van een ouderdomsvlek, de zogenaamde “lentigo solaris maligna”. In tegenstelling tot de goedaardige ouderdomsvlek gaat het hierbij vaak om een langzaam groeiende, grillig gevormde, onregelmatig bruin tot zwart gekleurde vlek. De randen zijn meestal onscherp begrensd en de vlek kan jeuken. Wanneer de huidtherapeut twijfelt over de diagnose zal ze u altijd verwijzen naar uw huisarts of dermatoloog.

Hoe ontstaat lentigo solaris?

Ouderdomsvlekken ontstaan door een overmatige blootstelling aan zonlicht. Hierdoor kan er een verstoring ontstaan in de pigmentcellen, waardoor overtollig melanine (pigment) geproduceerd wordt. Dit geeft een ongelijkmatige verdeling van pigment, wat zich uit in een pigmentvlek. Ouderdomsvlekken komen ook vaak voor bij mensen die voor bepaalde huidziektes (bijvoorbeeld vitiligo, psoriasis of eczeem) langdurig UVB- of PUVA-behandelingen hebben ondergaan of bij mensen die veel onder de zonnebank zijn geweest.

Behandeling van ouderdomsvlekken?

Bij Helon willen wij graag helpen om ouderdomsvlekken te verwijderen. De behandeling van ouderdomsvlekken is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de haren en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor ouderdomsvlekken:

Vragen over ouderdomsvlekken?

Stel vrijblijvend uw vraag over ouderdomsvlekken. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90