Microneedling

Microneedling wordt vaak ingezet voor de behandeling van fijne lijntjes en rimpels, (acne)littekens, zonbeschadiging, een doffe huid en grove huidstructuur. Bij een microneedling behandeling maken we minuscule, verticale kanaaltjes in de huid met een vibrerende pen met kleine, steriele naaldjes. Deze minuscule kanaaltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog, maar ‘verwonden’ precies genoeg om de huid op een natuurlijke manier te activeren. De cellen worden hierbij gestimuleerd om collageen en elastine aan te maken. Collageen zorgt voor meer volume en stevigheid van de huid, terwijl elastine zorgt voor de veerkracht van de huid. Het resultaat: de huid wordt steviger en voller en de huidteint wordt egaler, frisser en stralender!

Bij Helon maken we voor microneedling gebruik van de SkinPen Precision: het eerste FDA goedgekeurde medische microneedling systeem ter wereld. Het heeft als enige microneedling apparaat een medische CE-markering klasse II en een ISO13485 certificaat. De SkinPen beschikt voer 14 steriele en zuivere naaldjes van medisch roestvrijstaal, waardoor de hardheid en scherpte gedurende de hele behandeling behouden blijft. Ook kan de naalddiepte ingesteld worden op de naald zelf. Op deze manier gaat de naald nooit dieper of oppervlakkiger in de huid dan gewenst. De pen wordt tijdens de behandeling omhuld door een Biosheath, hierdoor is de behandeling risicovrij op het gebied van kruisbesmetting. Al deze unieke eigenschappen zijn een must voor het aanmaken van een nieuwe, gezonde huid zonder de vorming van onderhuidse littekentjes. De SkinPen is altijd veilig, ongeacht het huidtype en kan het hele jaar door ingezet worden.

De intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat microneedling niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat na microneedling

Gemiddeld zijn 3 tot 6 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat. Dit resultaat is sterk afhankelijk van de indicatie en het huidtype. Oppervlakkige structuurproblemen zijn gemakkelijker te behandelen dan bijvoorbeeld diepe rimpels of littekens. Ook speelt de dikte van de huid hierbij een rol. Het proces dat door microneedling in de huid op gang wordt gebracht werkt nog tot maanden na de behandeling door. Na gemiddeld 2 tot 4 weken zullen de eerste verbeteringen zichtbaar worden. Na elke behandeling kan meer resultaat behaald worden en het kan dus ook zeker zinvol zijn om, na de initiële behandelfase, af en toe een onderhoudsbehandeling te ondergaan om het behaalde resultaat te behouden.

Voor de behandeling

Er is geen speciale voorbehandeling nodig. Wel zien we dat er betere resultaten worden behaald wanneer de huid geactiveerd is voorafgaand aan het behandeltraject. In een optimale situatie start u minimaal 8 weken van tevoren met het gebruik van huidverbeterende producten met hoge concentraties vitamine C en retinol om de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren. Doordat dit proces dan al op gang gebracht is, zal de huid sneller herstellen en het resultaat van de behandeling sneller zichtbaar zijn en langer aanhouden. De huidtherapeut zal u hierover adviseren.

De behandeling

De huidtherapeut analyseert uw huid om de intensiteit van de behandeling te bepalen. Deze wordt aangepast aan uw klacht en huidtype. Uw huid wordt gereinigd waarna de microneedling behandeling kan beginnen. Er wordt een serum aangebracht waarna een soort pen met kleine naaldjes in een roterende beweging over uw huid verplaatst wordt. De behandeling kan onaangenaam aanvoelen door de kleine prikjes die in de huid worden gegeven, maar wordt over het algemeen goed verdragen.

Na de behandeling

Uw huid zal na de behandeling in meer of mindere mate rood zijn. Afhankelijk van de intensiteit van de behandeling kan dit samengaan met kleine puntbloedinkjes of schaafwondjes. De huid kan schraal aanvoelen alsof u te lang in de zon hebt gezeten. Deze effecten van de behandeling zijn normaal en trekken binnen enkele dagen weg. U ontvangt na de behandeling een product dat u tot enkele dagen na de behandeling kunt gebruiken. De behandelde huid is extra gevoelig voor zonlicht. Stel daarom de huid tot 6 weken na de laatste behandeling zo min mogelijk bloot aan UV straling (zowel zon als zonnebank en gebruik dagelijks een zonnebrandcrème (minimaal factor 30).

Risico’s bij microneedling

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Wanneer u de behandelde huid echter blootstelt aan zonlicht is er een risico op het ontstaan van pigmentvlekken.

Vergoeding microneedling

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om, afhankelijk van de indicatie, voor een eventuele vergoeding in aanmerking te komen. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in microneedling?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden microneedling aan bij, onder andere, de volgende indicaties:

Vragen over microneedling?

Stel vrijblijvend uw vraag over microneedling. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90