Heeft u last van wratten (verruca vulgaris en/of  verruca plantaris)?

Wratten komen veel voor. Zowel bij kinderen als volwassenen is het een veelvoorkomend verschijnsel. De meest voorkomende wratten zijn de gewone wrat en de voetwrat. Wanneer wratten klachten geven of als cosmetisch storend ervaren worden, kan behandeling gewenst zijn. Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen bij wratten? Lees dan verder en neem contact op.

Wat zijn wratten?

Wratten zijn onschuldige, bloemkoolachtige verdikkingen van de huid. Wratten komen vaak voor op handen en voeten, maar kunnen ook op andere plekken ontstaan. De officiële benaming voor normale wratten is “verruca vulgaris” en voor voetwratten “verruca plantaris”.

  • Verruca vulgaris: de gewone wrat. Deze wrat is meestal rond, scherp begrensd en heeft een sterke verhoorning waardoor ze een bloemkoolachtig uiterlijk hebben. Vaak zien we meerdere wratten, vooral aan de handen, soms op de knieën, ellebogen en het gelaat.
  • Verruca plantaris: de voetwrat. Deze wrat bevindt zich aan de voetzool. De voetwrat kan zich oppervlakkig in de huid uitbreiden maar ook in de diepte groeien en daardoor pijn veroorzaken.

Hoe ontstaan wratten?

Wratten aan hand en voet

Wratten worden veroorzaakt door een virus, het Humaan Papillomavirus (HPV). Wanneer dit virus in contact komt met de huid, kunt u een wrat krijgen. De tijd tussen het oplopen van een besmetting en het ontstaan van een wrat kan soms 3-6 maanden duren, of zelfs langer. Wanneer u eenmaal een wrat hebt, kunt u er meerdere krijgen. Indien de wrat gaat bloeden door bijvoorbeeld peuteren of knippen kan dit zorgen voor verdere verspreiding van het virus op de huid. Het is niet bekend waarom de één wel wratten krijgt en de ander niet.

Wratten behandelen

Gelukkig zijn er mogelijkheden om wratten succesvol te behandelen. Houdt u er wel rekening mee dat wij het virus dat u bij zich draagt niet kunnen wegnemen. Het ontstaan van nieuwe wratten kunnen we helaas dus ook niet voorkomen. De behandeling van wratten is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van factoren als de dikte, grootte en hoeveelheid wratten. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening gehouden wordt met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor wratten:

Vragen over wratten?

Stel vrijblijvend uw vraag over wratten. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90