Heeft u last van acne?

Acne is één van de meest voorkomende, maar ook één van de meest vervelende huidaandoeningen. Het ontstaat vaak in de puberteit, een periode waarin onzekerheid (over het uiterlijk) vaak al een grote rol speelt. In deze kwetsbare periode, maar uiteraard ook daarna, kan acne een zodanige impact hebben op de kwaliteit van leven dat het samen kan gaan met schaamte en in ernstige gevallen zelfs tot depressieve gevoelens kan leiden. Er bestaan verschillende vormen van acne en de aandoening is vrijwel bij niemand hetzelfde. Ongeacht de ernst van uw klachten is het verstandig om acne te laten behandelen om zo acnelittekens en vervelende vlekjes te voorkomen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgklieren. Het is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes of puisten (pustels), pukkels (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voor kunnen komen.

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een combinatie van factoren. Talgklieren bevinden zich overal in de huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. De hoeveelheid talgklieren is het grootst op het gelaat, de borst en het bovenste gedeelte van de rug en schouders. Ze maken talg (huidsmeer) aan om de huid soepel te houden. Bij acne zijn de talgklieren vaak groter en geven meer en dikker talg af aan de haarzakjes. Daarnaast kan de bovenste laag dode huidcellen (te) dik zijn waardoor deze huidschilfers de uitgang van de haarzakjes blokkeren en verstoppingen veroorzaken. In de talgklier zijn ook bacteriën aanwezig. Deze bacterie komt bij iedereen voor, maar gedijt extra goed op plekken waar veel talg aanwezig is. Deze vermenigvuldigen zich dan snel en zetten talg om in vetzuren. Wanneer dit ophoopt zullen de wanden van het haarzakje uiteindelijk scheuren en ontstaat er een ontsteking. Andere zaken die acne kunnen beïnvloeden en verergeren zijn: hormonale schommelingen, erfelijkheid, medicijngebruik, stress, onvoldoende of verkeerde huidverzorging en voedingsmiddelen als zuivel en snelle suikers (hoge glycemische index).

Vormen van acne

Er zijn verschillende vormen van acne te onderscheiden. Het verschil kan zitten in de locatie op het lichaam of gelaat, de oorzaak en de mate van uitgebreidheid.

  • Acne vulgaris: de meest voorkomende vorm van acne en wordt ook wel jeugdpuistjes genoemd. Het ontstaat vaak in de puberteit.
  • Acne comedonica: hierbij staan comedonen, oftewel mee-eters, op de voorgrond.
  • Acne conglobata: ernstige vorm van acne waarbij veel en grote ontstekingen voorkomen.
  • Acne excoriée (des jeunes filles): ook wel “krab” acne genoemd. De acne wordt hierbij verergerd en in stand gehouden door het krabben aan de ontstekingen.
  • Acne inversa (hidradenitis suppurativa): pijnlijke vorm van acne waarbij er chronische ontstekingen aanwezig zijn in de lichaamsplooien, voornamelijk de oksels en liezen.
  • Acne tarda: vorm van acne die kan ontstaan bij vrouwen van 25 jaar of ouder en uit zich meestal op de onderste helft van het gezicht en in de hals.

Acne - Huidkliniek Twente

Behandeling van acne

Bij Helon willen wij graag helpen om uw acne succesvol te behandelen. De behandeling van acne is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Een behandelplan bestaat meestal uit behandelingen bij ons in de kliniek, gecombineerd met producten voor thuisgebruik om uw huid dagelijks goed te kunnen verzorgen. Wij bieden de volgende behandelingen voor acne:

Vragen over acne?

Stel vrijblijvend uw vraag over acne. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90