Heeft u last van een haarnestcyste (sinus pilonidalis)?

Een ontsteking in de bilnaad die zorgt voor pijn bij het zitten of bukken? Al meerdere keren een chirurgische ingreep gehad, maar met helaas tijdelijk effect? Een haarnestcyste kan voor veel pijn en ongemak zorgen en daarbij een gevoel van onzekerheid en schaamte met zich meebrengen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is een haarnestcyste (sinus pilonidalis)?

Een haarnestcyste, ook wel “sinus pilonidalis” of “perianale fistel” genoemd, is een veelvoorkomende aandoening die vaak gezien wordt bij jonge mannen onder de 40 jaar. Het betreft een holte onder de huid van een huidplooi (meestal de bilspleet) die veroorzaakt wordt door ingegroeide haren. Wanneer een haarnestcyste ontstoken raakt, kan dit pijnlijk zijn en afscheiding van vocht of bloed geven.

Hoe ontstaat een haarnestcyste (sinus pilonidalis)?

Een haarnestcyste ontstaat meestal in sterk behaarde gebieden. Door het schuren van huid op huid of kleding op huid in de bilnaad, breken haartjes af die vervolgens weer naar binnen groeien. Deze naar binnen groeiende haar wordt door de huid als lichaamsvreemd gezien, waardoor een ontstekingsreactie in het haarzakje ontstaat. Wanneer het ontstekingsmateriaal zich ophoopt zullen de wanden van het haarzakje uiteindelijk scheuren en ontstaat er een cyste. Nadat de ontsteking weg is, kan er een opening in de huid achterblijven (fistel). Vaak is het noodzakelijk de cyste of fistel chirurgisch te laten verwijderen, met helaas een tijdelijk effect. Zolang er in het gebied veel en dikke haren aanwezig zijn, blijft het risico op recidief groot. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan en de verergering van klachten zijn een diepe bilnaad, roken, een zittend beroep en de veranderende hormoonhuishouding tijdens de puberteit die zorgt voor een dikkere en stuggere haarstructuur. Factoren die de terugkeer van een fistel in de bilnaad kunnen veroorzaken zijn terugkerende haargroei, slechte persoonlijke hygiëne, slechte doorbloeding in het weefsel na een eerdere operatie en spanning op het litteken van een eerdere operatie.

Behandeling van een haarnestcyste (sinus pilonidalis)

Gelukkig zijn er mogelijkheden om een haarnestcyste in de bilnaad succesvol te behandelen. Meestal komt u bij ons op verwijzing van de huisarts of chirurg op het moment dat de wond gesloten is. De behandeling is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van de oorzaak en andere factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en haren en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor een haarnestcyste:

Vragen over haarnestcyste?

Stel vrijblijvend uw vraag over haarnestcyste. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90