Perianale fistel, wat is het en wat kunt u doen?

Bij de term ‘perianale fistel’ zullen velen denken: een wat? Andere benamingen die gebruikt worden zijn ‘sinus pilonidalis’ en ‘haarnestcyste’. Dan nog kan het heel goed zijn dat het u bekend voorkomt. Het zijn vaak nog wat onbekende benamingen voor een veelvoorkomend probleem waar nog een te grote taboe op heerst. Afgelopen week zagen wij een artikel voorbij komen in de media van een dame die spreekt uit ervaring en het de hoogste tijd vind om deze taboe te doorbreken. Wat ons betreft ontzettend goed en wij helpen graag mee met het onder de aandacht brengen van dit probleem.

Fistel of abces in bilnaad

Bij een perianale fistel (tevens dus ook bij een sinus pilonidalis en haarnestcyste) gaat het om een fistel of abces in de bilnaad. Je ziet vaak één of meerdere kleine gaatjes in de huid. Dit kan verschillende oorzaken hebben: een ontsteking in het anaalkliertje waardoor er een kanaaltje ontstaat tussen de huid en het anale gebied, een ontstoken haarzakje in de bilnaad maar ook bij een sterke beharing in het gebied van de bilnaad. Bij een sinus pilonidalis/haarnestcyste is de holte vaak ook gevuld met haartjes. Een fistel of abces geeft vaak veel pijn en ongemak zoals zwelling, bloedige afscheiding en pusvorming. Dit alles brengt ook nog vaak een gevoel van onzekerheid en schaamte met zich mee.

Onststaan perianale fistel

De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, vaker in de leeftijd tussen 15 en 30 jaar, bij een zittend beroep, bij rokers, bij sterke beharing in de bilnaad etc.

Heel soms lost een fistel vanzelf op, maar vaker moet het d.m.v. chirurgische behandeling verholpen worden. Een behandeling waarbij je gedeeltelijk en soms geheel onder narcose moet, een vervelende ingreep dus met vaak een tijdelijk effect. Zolang er in het gebied beharing aanwezig is, blijft het risico op recidief groot.

Behandeling van het fistel of abces

Laserontharing kan hier een goede oplossing bieden en wordt vaak uitgevoerd ter voorkoming van recidief. Hoe minder beharing in de bilnaad, hoe kleiner de kans op een nieuw abces of fistel. In onze kliniek zien we veel cliënten met bovenstaande klachten. Ze komen vaak op verwijzing van hun behandelend arts of op eigen initiatief. In gemiddeld 6-8 behandelingen kunnen we d.m.v. laserontharing de beharing zodanig verminderen dat de kans op een nieuw abces of fistel zeer sterk afneemt.

Voor meer informatie over de aandoening en de behandeling er van verwijzen we u door naar de volgende pagina’s:

Heeft u vragen over dit bericht?

Stel vrijblijvend uw vraag. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90

Stel een vraag