Heeft u last van schimmelnagels (kalknagels)?

Zijn uw nagels verdikt, brokkelig of verkleurd? Draagt u in de zomer geen slippers of open schoeisel, omdat u zich schaamt voor uw nagels? Schimmelnagels zijn een veelvoorkomend probleem dat in de volksmond vaak “kalknagels” wordt genoemd. De schimmelinfectie treedt meestal op in de teennagels, maar kan soms ook voorkomen in de vingernagels. Een kalknagel kan pijnklachten geven, maar wordt meestal voornamelijk als erg ontsierend beschouwd. Gelukkig kunnen wij vaak helpen om de conditie van uw nagels weer te verbeteren. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder over onze behandeling voor kalknagels of neem contact op.

Wat zijn schimmelnagels (kalknagels)?

Bij schimmelnagels, ook wel “onychomycose” of “kalknagels” genoemd, is er sprake van een schimmelinfectie van één of meerdere nagels van de tenen en/of vingers. Schimmelnagels zien er veelal dik, broos en geel tot bruin verkleurd uit. Meestal treden klachten op bij de teennagels, maar in sommige gevallen kan het ook voorkomen bij de vingernagels. Het kan bij één nagel beginnen en zich uitbreiden naar meerdere nagels. De aandoening kan pijnklachten geven, maar is voornamelijk erg ontsierend. Vaak zijn de afwijkingen in de nagels zo kenmerkend dat de diagnose zonder verder onderzoek kan worden gesteld. Er zijn echter nog meer nagelafwijkingen die kunnen lijken op kalknagels, maar niets met een schimmelinfectie te maken hebben. Om met zekerheid een schimmelnagel vast te kunnen stellen kan een kweek wenselijk zijn. Hierbij knipt uw (huis)arts een kleine hoeveelheid nagelmateriaal af en stuurt dit naar een laboratorium waar het wordt onderzocht.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Schimmels komen bij iedereen in grote aantallen voor. Ze zijn, samen met bacteriën en andere micro-organismen, enorm belangrijk voor uw gezondheid en afweer. De schimmels die een schimmelnagel veroorzaken, geven normaal gesproken dan ook geen problemen. Is er echter sprake van een lage weerstand, een beschadigde nagel en/of een warm en vochtig milieu? Dan kunnen de sporen van deze schimmel zich snel vermenigvuldigen en verspreiden waardoor kalknagels optreden. Deze sporen komen overal in onze leefomgeving voor, dus het is moeilijk om contact hiermee volledig te vermijden. Het is wel erg belangrijk om vooral extra alert te zijn in warme en vochtige ruimtes als douches van sportgelegenheden, zwembaden en sauna’s. Schimmelnagels worden doorgaans niet veroorzaakt door een slechte persoonlijke hygiëne, maar het risico erop kan hierdoor wel vergroten.

Hoe kan ik het risico op een schimmelinfectie verminderen?

  • Gebruik niet teveel zeep en verwijder zeepresten zorgvuldig.
  • Zorg dat u uw voeten altijd zorgvuldig afdroogt, vooral tussen de tenen.
  • Vermijd overmatige transpiratie. Draag bij warm weer open schoeisel.
  • Draag bij voorkeur geen pantykousen en synthetische sokken, maar sokken van een natuurlijk materiaal dat vocht goed opneemt. Verschoon uw sokken dagelijks.
  • Draag bij voorkeur geen kunststof schoenen, maar schoenen van een natuurlijk en ademend materiaal.
  • Was uw kousen en sokken minimaal op 60°C.
  • Loop nooit op blote voeten in openbare ruimtes, maar draag altijd slippers.
  • Bezoek regelmatig een pedicure (gemiddeld 1x per 6 weken).
  • Gebruik alleen uw eigen nagelschaar en -vijl en reinig deze na elk gebruik door ze 10 minuten in kokend water te leggen.

Behandeling van schimmelnagels (kalknagels)

Bij Helon willen wij graag helpen om schimmelnagels/kalknagels te behandelen. Houdt u er wel rekening mee dat een nieuwe infectie snel kan optreden en er dus altijd risico is op recidief. Dit kan zelfs tijdens de behandeling zijn als de adviezen niet opgevolgd worden of de mate van infectie erg uitgebreid is. De schimmelnagel behandeling is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de nagels en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Naast de behandeling adviseren wij altijd aanvullend het gebruik van anti-mycotische middelen thuis. Wij bieden de volgende behandelingen voor schimmelnagels:

Vragen over schimmelnagels?

Stel vrijblijvend uw vraag over schimmelnagels. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90