Peeling

Peelings hebben het vermogen om dode huidcellen te verweken. Doordat deze cellen niet meer samenplakken, schilfert de huid versneld af. In de diepere huidlagen wordt de productie van collageen- en elastinevezels geactiveerd waardoor de huid gladder, voller en egaler wordt. Met ons ruime aanbod aan peelings is het mogelijk om verschillende huidproblemen te behandelen zoals acne (littekens) en sommige soorten pigmentproblemen, maar ook voor huidverjonging en het verbeteren van de algehele huidconditie.

Intake peeling behandeling

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken welke behandelingen geadviseerd worden, hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat een peeling niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat peeling behandeling

Het resultaat van de peeling is afhankelijk van de indicatie. Over het algemeen ziet de huid er na enkele behandelingen al gladder, egaler en gezonder uit. Gemiddeld zijn er 4 tot 8 behandelingen nodig voor optimaal resultaat, elke 2 tot 4 weken. Ook dit is afhankelijk van de indicatie en ernst. U bepaalt uiteindelijk zelf wanneer u tevreden bent met het behaalde resultaat.

Voor de peeling

De voorbehandeling is erg afhankelijk van het gekozen behandelplan. Voor het behalen van een goed resultaat met minimale risico’s op bijwerkingen adviseren wij voorafgaand aan de behandeling het volgende:

  • Vermijd zonblootstelling van het te behandelen gebied, door zowel de zon als zonnebank. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50).
  • In de meeste situaties moet de huid minimaal twee weken lang voorbehandeld worden met de producten die tijdens het intakegesprek voor uw huidtype en klacht geadviseerd worden. Dit optimaliseert de behandeling, zorgt voor betere resultaten en een beter behoudt van de resultaten. Tevens minimaliseert dit de hersteltijd en zorgt het voor een optimale penetratie van de peelings.
  • Bij een getinte huid, of een huid die gevoelig is voor de aanmaak van pigment, zal altijd een pigment-remmend product ingezet worden (bijvoorbeeld met vitamine C of niacinamide). De huidtherapeut zal u hierin adviseren.
  • Daarnaast is het van belang dat u geen harsbehandelingen in het gezicht uit laat voeren in de laatste twee weken voor de behandeling.
  • Indien u producten gebruikt die retinol of benzoylperoxide bevatten dient u hier ook één week voor de behandeling mee te stoppen.

De peeling behandeling

Per huidtype en soort peeling kan de voorbereiding op de behandeling anders zijn. Uw huid wordt altijd eerst gereinigd, waarna de peeling wordt aangebracht. De peelings variëren in sterkte. Bij Helon classificeren wij deze in milde peelings, medium peelings en intensieve peelings. U start meestal in de categorie van de milde tot medium peelings. Uw huid wordt na elke peeling sterker. Indien nodig is het dus mogelijk om de intensiteit van de peelings op te voeren.

Na het aanbrengen kan uw huid wat branderig en jeukend aanvoelen. In sommige gevallen wordt er na afloop retinol aangebracht om het effect van de behandeling te versterken en het proces van afschilfering en herstel te versnellen.

Na de peeling

De huid kan direct na de behandeling wat roodheid vertonen en tintelend en strak aanvoelen. Deze reacties trekken meestal binnen enkele uren weg. Over het algemeen geldt; hoe intensiever de peeling, hoe meer u gaat schilferen en vervellen. Bij intensieve peelings kan de huid wat donkerder verkleuren tijdens het genezingsproces door het indrogen van de bovenste huidlaag. Het afschilferen van deze laag begint meestal na 1-3 dagen en kan zo’n 5-10 dagen duren. Tijdens deze fase kan ook wat jeuk en irritatie optreden. Het is erg belangrijk niet te krabben of pulken aan velletjes omdat dit het herstel vertraagt en de huid mogelijk beschadigt. Wanneer u erg veel ongemak ervaart, neem dan gerust contact op voor advies over een kalmerende crème. De eerste 48 uur na een peeling dient u zweten, zware inspanning, hete baden/douches/sauna en haarkleuring te vermijden. Houdt u er na de behandeling verder rekening mee dat de huid nog wekenlang extra gevoelig is voor zonlicht. Vandaar ook het advies tot 6 weken na de behandeling zon en zonnebank te vermijden en de huid te beschermen met een zonnebrandcrème met SPF30 of SPF50.

Risico’s van een peeling behandeling

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Wanneer u echter krabt, trekt of pulkt aan de velletjes kan dit leiden tot vlekjes of littekentjes. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, is er een risico op het ontstaan van pigmentvlekken. Deze zijn meestal van tijdelijke aard, maar kunnen ook blijvend zijn. Mensen met donkere huidtypes lopen over het algemeen meer risico op deze pigmentverschuivingen.

Vergoeding peelings

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding voor peelings in aanmerking te komen. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van de indicatie. Cosmetische behandelingen worden over het algemeen niet vergoed. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in peelings?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden peelings aan bij, onder andere, de volgende indicaties:

Vragen over peelings?

Stel vrijblijvend uw vraag over peelings. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90