Heeft u last van een ooievaarsbeet?

Bij een roze of bleekrode vlek in de nek, op het gezicht of een andere plek op het lichaam kan er sprake zijn van een ooievaarsbeet. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is een ooievaarsbeet?

Een ooievaarsbeet, of een naevus van Unna, is een onschuldige, aangeboren vaatafwijking waarbij de bloedvaatjes onder de huid wat verwijd zijn. De vlek is doorgaans licht van kleur, niet verdikt en geeft over het algemeen geen klachten. Bij inspanning kan de vlek tijdelijk donkerder kleuren. Meestal komt een ooievaarsbeet voor in de nek bij pasgeborenen, maar het kan ook gezien worden op of rond het gezicht of op andere plekken op het lichaam. Wanneer de vlek voorkomt op een andere plek dan de nek, wordt het ook wel een ‘engeltjeskus’ genoemd.

Hoe ontstaat een ooievaarsbeet?

Doordat bloedvaatjes in de huid plaatselijk wat misvormd zijn, laten ze meer bloed door. Hierdoor wordt de huid roder en ontstaat er een vlek. Bij wel 30 tot 40% van de pasgeborenen is een ooievaarsbeet te zien. Meestal is deze vorm van vaatverwijding tijdelijk en verdwijnt dan ook vaak spontaan binnen één tot twee jaar na de geboorte. Dit gebeurt niet altijd waardoor ooievaarsbeten bij volwassenen ook kunnen voorkomen.

Behandeling van een ooievaarsbeet

Gelukkig is het mogelijk een ooievaarsbeet succesvol te behandelen. De behandeling van een ooievaarsbeet is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor een ooievaarsbeet aan:

Vragen over ooievaarsbeet?

Stel vrijblijvend uw vraag over ooievaarsbeet. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90