Transgender ontharing

Mensen met een genderidentiteitsstoornis of genderdysforie die al in het transitietraject zitten worden, wanneer nodig, geadviseerd om vroegtijdig te starten met ontharing, aangezien dit een tijdrovende behandeling kan zijn. Het verwijderen van de ongewenste beharing kan door middel van laserontharing of elektrische epilatie. Welke methode ingezet wordt is voornamelijk afhankelijk van uw haarkleur.

Bij een man naar vrouw transitie is het altijd van belang dat de beharing van een gedeelte van de genitaliën voor de ingreep definitief verwijderd wordt. Dit gaat om het gedeelte dat gebruikt wordt om de vrouwelijke genitaliën mee te creëren. Daarnaast is het ook mogelijk om storende gezichtsbeharing te behandelen. Bij een vrouw naar man transitie kan het van belang zijn dat de beharing in het gebied dat gebruikt gaat worden om mannelijke genitaliën te creëren, definitief verwijderd wordt.

De intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat behandeling niet mogelijk is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat

Hebt u dikke zwarte, donkerbruine of bruine haren, dan is er met laserontharing goed resultaat te verwachten. Het aantal behandelingen met laserontharing dat nodig is voor een optimaal resultaat ligt gemiddeld tussen de 6 en 10 behandelingen. Er kunnen geen garanties gegeven worden, maar gemiddeld zal 60 tot 80% van de beharing definitief verdwijnen.

Rode, blonde, grijze, witte en donsharen kunnen helaas niet behandeld worden door middel van laser. Hiervoor zullen wij elektrische epilatie inzetten. Voor elektrische epilatie geldt uiteindelijk dezelfde vermindering als bij laserontharing, maar zal het veel langer duren voordat dit resultaat bereikt is.

Voor de behandeling

Voor het behalen van een goed resultaat met minimale risico’s op bijwerkingen adviseren wij voorafgaand aan de behandeling het volgende:

  • Vermijd zonblootstelling van het te behandelen gebied, door zowel de zon als zonnebank, en het gebruik van zelfbruinende crèmes. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50).
  • Indien u gevoelig bent voor de uitbraak van een koortslip en in uw gezicht behandeld wordt, kan het zinvol zijn om een week voorafgaand aan, en na afloop van de behandeling L-lysine supplementen te gebruiken.
  • Vanaf 6 weken voor de behandeling wordt afgeraden de haren te epileren, harsen of met touwtjes weg te haren. Scheren en knippen mag gedurende deze periode wel omdat de haar hierbij niet uit het haarzakje verwijderd wordt.
De behandeling

Hoe de behandeling verloopt is afhankelijk van de behandelmethode.

  • Voor laserontharing zal het te behandelen gebied eerst geschoren worden. Dit is noodzakelijk voor een goede warmteverdeling in het haarzakje en om te voorkomen dat er te veel warmte ontstaat aan het huidoppervlak. Daarna wordt een gel aangebracht en krijgt u een beschermende bril op. Tijdens de laserbehandeling kunt u een prikkend en onaangenaam gevoel ervaren. De tijdsduur van een behandeling is afhankelijk van het te behandelen gebied.
  • Bij elektrische epilatie wordt er een dun naaldje langs de haar in het haarzakje geschoven en wordt er enkele seconden stroom gegeven. U voelt dit als warmte. Na elke behandeling worden de haren zwakker en dunner waarna ze uiteindelijk zullen verdwijnen. Deze methode is erg tijdrovend en wordt alleen ingezet wanneer de beharing te licht van kleur is om te kunnen laseren.
Na de behandeling

Na de behandeling kan de behandelde huid wat rood zijn en branderig aanvoelen. Daarom wordt de behandelde plek na de behandeling goed gekoeld. In sommige gevallen kunnen er blaasjes of korstjes op de behandelde plek ontstaan. Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Neem gerust contact met ons op als u twijfelt.

Risico’s

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Wanneer u de behandelde huid echter blootstelt aan zonlicht is er een risico op het ontstaan van pigmentvlekken. Bij laserontharing kan in uitzonderlijke gevallen de behandelde huid soms donker verkleuren. In het algemeen verdwijnt deze ‘hyperpigmentatie’ vanzelf na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen is het echter blijvend. Bij sommige patiënten blijft het behandelde huiddeel lichter dan de omringende huid. Deze ‘hypopigmentatie’ verdwijnt ook meestal na drie tot zes maanden. In zeldzame gevallen kan deze bijwerking ook blijvend zijn.

Vergoeding

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. De facturen voor genitale ontharing kunnen meestal rechtstreeks door ons worden gedeclareerd bij uw behandelend instituut. Wij voldoen aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om ook voor een vergoeding van gezichtsontharing in aanmerking te komen. Deze behandeling kunt u zelf voorschieten en vervolgens declareren bij uw zorgverzekeraar. Controleer hiervoor uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in transgender ontharing?

Bij Helon willen we u graag helpen uw beharing te verminderen met een behandeling op maat. Wij voeren transgender ontharingsbehandelingen uit door middel van:

Vragen over transgender ontharing?

Stel vrijblijvend uw vraag over transgender ontharing. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90