Heeft u last van bestralingspuntjes?

Bestralingspuntjes zijn kleine getatoeëerde stipjes die gebruikt worden om het gebied te markeren dat met radiotherapie (bestraling) behandeld moet worden. Zijn deze bestralingspuntjes voor u een dagelijkse herinnering aan een nare en moeilijker periode? Gelukkig zijn ze relatief gemakkelijk te verwijderen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat zijn bestralingspuntjes?

Meestal zijn er meerdere stipjes van 1 tot 2 millimeter doorsnede op de huid zichtbaar in een vierkant of rechthoekig patroon. De locatie op het lichaam hangt af van de plek die bestraald is. De kleur is meestal zwart, maar kan variëren tot donkerblauw of groen. Deze bestralingspuntjes zijn, net als decoratieve tatoeages, blijvend maar kunnen in de loop der tijd wel wat vervagen.

Hoe ontstaan bestralingspuntjes?

Bestraling kan een onderdeel zijn van de behandeling bij bijvoorbeeld kanker. Voorafgaand aan de daadwerkelijke bestralingsbehandelingen wordt u in het ziekenhuis voorbereid op de kuur. Eén onderdeel hiervan is een CT-scan om het bestralingsgebied te bepalen. Als dit eenmaal bepaald is, wordt het gebied gemarkeerd door kleine puntjes met inkt in de huid te tatoeëren. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat bij elk bezoek exact hetzelfde gebied bestraald wordt.

Behandeling van bestralingspuntjes

Bij Helon willen wij graag helpen om uw bestralingspuntjes te verwijderen. Wel is het aan te raden dit te doen in overleg met uw behandelend arts en minimaal 6 maanden na de laatste bestraling. De behandeling van bestralingspuntjes is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor bestralingspuntjes:

Vragen over bestralingspuntjes?

Stel vrijblijvend uw vraag over bestralingspuntjes. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90