Vaatlaserbehandeling

Vaatlaserbehandelingen kunnen toegepast worden bij rode, roodblauwe tot paarse verkleuringen van de huid, die berusten op een teveel aan vaatjes of vaatverwijding zoals wijnvlekken, couperose, beenvaatjes, rode littekensspider naevi en verwijde aderen. Bij Helon werken we met de Vbeam Pulsed Dye laser, de “gouden standaard” voor het behandelen van vasculaire aandoeningen en staat maar op een beperkt aantal plekken in Nederland. Deze Vbeam Pulsed Dye laser produceert een zuivere lichtbundel die door de bovenste huidlaag heengaat en in de diepte van de huid de bloedvaten dichtschroeit. De golflengte (kleur) van het licht bepaalt de diepte die het laserlicht bereikt en de soort afwijking die ermee behandeld kan worden.

Intake vaatlaserbehandeling

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken welke behandelingen geadviseerd worden, hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat een vaatlaserbehandeling niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat vaatlaserbehandeling met Pulsed Dye laser

De behandeling heeft doorgaans een goed resultaat waarbij de vaatjes of huidverkleuringen gedeeltelijk tot geheel kunnen verdwijnen. Het resultaat kan per persoon verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn vaak meerdere behandelingen (gemiddeld 3-4) noodzakelijk voor het behalen van een goed resultaat. Het effect van de behandelingen houdt gemiddeld een jaar tot enkele jaren aan. Wel kunnen er uiteindelijk weer nieuwe vaatjes ontstaan. Het is in dat geval mogelijk om de vaatlaserbehandeling te herhalen.

Voor de behandeling

Er is geen speciale voorbehandeling nodig. Wel is het van belang dat uw huid niet zongebruind is. Vermijd zonblootstelling van het te behandelen gebied, door zowel de zon als zonnebank. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50) en vermijd gebruik van een zelfbruiner.

De behandeling

Een behandeling gebeurt zonder verdoving. Het voelt als korte speldenprikjes in de huid en kan gevoelig en onaangenaam zijn. Tevens ontstaat er een branderig gevoel.

Na de behandeling

Het branderig gevoel dat ontstaat na het laseren is te vergelijken met zonverbranding en kan bij de behandeling van een groter gebied tot wel enkele uren aanhouden. Daarnaast kan de huid roodheid vertonen en, na intensieve behandelingen, zelfs grijs tot paars verkleuren. Binnen enkele dagen (bij roodheid) tot twee weken (bij paarse verkleuring) trekt dit vanzelf weg. Tevens kan zwelling optreden, zeker bij gebieden rond de ogen, de kin en de lippen. Koelen kan dit enigszins beperken. Ook de zwelling is tijdelijk en zal binnen enkele dagen verdwijnen.

Risico’s vaatlaserbehandeling met Pulsed Dye laser

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Heel soms ontstaan er blaasjes of korstjes, al is de kans hierop nihil bij de nieuwe generatie lasers die de huid beschermen door middel van een koelsysteem. Wanneer de behandelde huid blootgesteld wordt aan zonlicht, bestaat er een kleine kans op pigmentvlekken, deze zijn meestal van tijdelijke aard.

Vergoeding vaatlaserbehandeling

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding voor vaatlaserbehandeling in aanmerking te komen. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in vaatlaserbehandeling?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden vaatlaserbehandeling voor beenvaatjes aan bij de volgende indicaties:

Vragen over vaatlaserbehandeling?

Stel vrijblijvend uw vraag over vaatlaserbehandeling. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90