Heeft u last van ingegroeide haren?

Rode bultjes, ontstekingen, pijn of jeuk op de behaarde huid? Ziet u daarbij haartjes die horizontaal onder het huidoppervlak liggen? Ingegroeide haren kunnen voor veel ongemak zorgen en daarbij een gevoel van onzekerheid en schaamte met zich meebrengen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat zijn ingegroeide haren?

Ingegroeide haren liggen horizontaal onder het huidoppervlak of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk. Doordat de ontstekingsreactie vaak herhaaldelijk optreedt en langdurig kan aanhouden, kan op langere termijn huidschade optreden. Hierbij kunt u denken aan littekens, post-inflammatoire hyperpigmentatie en een gevoelige huid.

Hoe ontstaan ingegroeide haartjes?

Ingegroeide haren kunnen op verschillende manieren ontstaan. In elke situatie is er sprake van een haar die tijdens zijn groei niet in zijn geheel boven het huidoppervlak is uitgekomen en daardoor weer naar binnen groeit. Deze naar binnen groeiende haar wordt door de huid als lichaamsvreemd gezien, waardoor een ontstekingsreactie in het haarzakje ontstaat. Deze ontstekingsreactie kan verergeren doordat de ingegroeide haar de uitgang van het haarzakje blokkeert en het geproduceerde talg niet naar buiten kan. Wanneer dit ophoopt zullen de wanden van het haarzakje uiteindelijk scheuren en ontstaat er een ontsteking. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan en de verergering van klachten zijn scheren, harsen, waxen, epileren, continue wrijving door het dragen van strakke kleding, haarstructuur, afkomst en erfelijke aanleg.

Vormen van ingegroeide haren

  • Scheerirritatie: komt bij zowel mannen als vrouwen voor op plekken waar veelvuldig geschoren wordt. Klachten die optreden zijn roodheid, branderig gevoel, jeuk, rode bultjes en ingegroeide haren.
  • Pseudofolliculitis barbae: een chronisch huidafwijking die voornamelijk in de baardstreek wordt gezien bij mannen met een donkere huidskleur en krullend haar. De huid kan rode of bruine bultjes en puistjes vertonen. Bij de ernstige vorm zie je ook diepe ontstekingen en cysten ontstaan. Door het chronische karakter kunnen op den duur post-inflammatoire hyperpigmentaties of littekens optreden.
  • Sinus pilonidalis: ook wel “haarnestcyste” genoemd. Dit is een holte onder de huid van een huidplooi (meestal de bilspleet) die veroorzaakt wordt door ingegroeide haren. Wanneer een sinus pilonidalis ontstoken raakt, kan dit pijnlijk zijn en afscheiding van vocht of bloed geven. Vaak is het noodzakelijk de cyste chirurgisch te laten verwijderen, met helaas een tijdelijk effect. Zolang er in het gebied veel en dikke haren aanwezig zijn, blijft het risico op recidief groot.

Behandeling van een ingegroeide haren

Bij Helon willen wij graag helpen om ingegroeide haren te verwijderen. De behandeling van ingegroeide haren is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van de oorzaak en andere factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en haren en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor ingegroeide haren:

Vragen over ingegroeide haren?

Stel vrijblijvend uw vraag over ingegroeide haren. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90