Heeft u last van pseudofolliculitis barbae?

Rode bultjes, ontstekingen, pijn of jeuk in de baardstreek? Zijn de bultjes zichtbaar in het patroon van de beharing? Pseudofolliculitis barbae is een veelvoorkomende aandoening bij mannen met een donker huidtype. Het zorgt vaak voor veel ongemak, onzekerheid en schaamte. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is pseudofolliculitis barbae?

Pseudofolliculitis barbae is een chronisch huidafwijking die voornamelijk in de baardstreek wordt gezien, meestal bij mannen met een donkere huidskleur en krullend haar. Soms komt het ook voor, in mildere vorm, bij mannen met een blanke huidskleur en bij vrouwen in gebieden waar veelvuldig geschoren wordt. In alle gevallen betreft het haren die dik, stug of krullend zijn en daardoor voor problemen zorgen. De huid kan rode of bruine bultjes en puistjes vertonen. Bij de ernstige vorm zie je ook diepe ontstekingen en cysten ontstaan. Door het chronische karakter kunnen op den duur post-inflammatoire hyperpigmentaties of littekens optreden.

Hoe ontstaat pseudofolliculitis barbae?

Bij pseudofolliculitis barbae groeien de van nature stugge en/of krullende (baard)haren na het glad scheren weer terug naar binnen. Deze naar binnen groeiende haar wordt door de huid als lichaamsvreemd gezien, waardoor een ontstekingsreactie in het haarzakje ontstaat. Deze ontstekingsreactie kan verergeren doordat de ingegroeide haar de uitgang van het haarzakje blokkeert en het geproduceerde talg niet naar buiten kan. Wanneer dit ophoopt zullen de wanden van het haarzakje uiteindelijk scheuren en ontstaat er een ontsteking. Om zelf de klachten te verminderen wordt altijd geadviseerd de haren, wanneer mogelijk, te trimmen of niet dagelijks glad te scheren. Hoe langer de haar namelijk boven de huid uitsteekt, hoe minder risico dat hij terug krult in de huid.

Pseudofolliculitis barbae behandeling

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van pseudofolliculitis barbae te verminderen. De behandeling is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van de oorzaak en andere factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en haren en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor ingegroeide haren aan:

Vragen over pseudofolliculitis barbae?

Stel vrijblijvend uw vraag over pseudofolliculitis barbae. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90