Heeft u last van acne vulgaris?

Het krijgen van enkele puistjes tijdens de puberteit en is heel normaal. Wanneer ze echter constant ontstaan en in grotere aantallen voorkomen samen met mee-eters, kan er gesproken worden van acne vulgaris oftewel “jeugdpuistjes”. Doordat tijdens de puberteit het uiterlijk een belangrijke rol speelt, leidt acne bij veel mensen tot schaamte en onzekerheid. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is acne vulgaris?

De meest bekende en voorkomende vorm van acne is acne vulgaris. Het is een ontsteking van de talgklieren die meestal in de puberteit ontstaat doordat de huid, onder invloed van hormonen, veel veranderingen ondergaat. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens, maar bij jongens is de mate van acne vaak wel ernstiger dan bij meisjes. Het is een huidaandoening waarbij mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), pukkels (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli) voorkomen. Deze verschijnselen kunnen uiteindelijk acnelittekens veroorzaken.

Hoe ontstaat acne vulgaris?

In de puberteit neemt het aantal mannelijke (maar ook vrouwelijke) hormonen in het lichaam toe. De één is hier gevoeliger voor dan de ander, wat soms kan leiden tot ontsteking van de talgklieren. Acne vulgaris ontstaat meestal door een combinatie van factoren, die ontstaan door een verandering in de hormoonhuishouding. De belangrijkste factoren zijn: een verhoogde talgproductie, een (te) dikke laag dode huidcellen en de aanwezigheid van de “cutibacterium acnes” (voorheen propionibacterium acnes). Deze bacterie komt bij iedereen vanaf de geboorte voor en leeft van de vetzuren die voorkomen in talg. Naast deze ontstaansfactoren kan acne vulgaris verergeren door het eten van bepaalde voeding zoals zuivelproducten en snelle suikers (hoge glycemische index). Erfelijkheid, medicijngebruik, stress, hormonale schommelingen of verkeerde huidverzorging en make-up kunnen ook bijdragen aan het uitlokken van acne.

Acne vulgaris behandelen

Bij Helon willen wij graag helpen om uw acne succesvol te behandelen. De behandeling van acne vulgaris is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Een behandelplan bestaat meestal uit behandelingen bij ons in de kliniek, gecombineerd met producten voor thuisgebruik om uw huid dagelijks goed te kunnen verzorgen. Wij bieden de volgende behandelingen aan:

Vragen over acne vulgaris?

Stel vrijblijvend uw vraag over acne vulgaris. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90