Heeft u last van post-inflammatoire hyperpigmentatie?

Ontstaan bij u donkere vlekjes op de huid nadat wondjes genezen? Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is veelvoorkomende en onschuldige pigmentstoornis die helaas vaak wel als cosmetisch storend wordt ervaren en psychosociale gevolgen kan hebben. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is post-inflammatoire hyperpigmentatie?

Post-inflammatoire hyperpigmentatie is een toename van pigment in de huid ten gevolge van een huidbeschadiging of ontsteking. Het ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van bijvoorbeeld een huidaandoening of ingreep, maar hierbij geen structuurverandering van de huid opgetreden is zoals bij een litteken. De letterlijke vertaling is een donkere verkleuring (hyperpigmentatie) na een ontsteking (post-inflammatoir). De kleur van het de vlekjes kunnen variëren van licht- tot geelbruin bij mensen met een licht huidtype en grijs- tot donkerbruin bij mensen met een donker huidtype. Meestal nemen post-inflammatoire hyperpigmentaties de vorm, grootte en het aantal aan van de huidbeschadigingen. Zo kan het als één plek voorkomen na bijvoorbeeld een schaafwond, maar ook als meerdere plekken na bijvoorbeeld insectenbeten, acne of waterpokken.

Hoe ontstaan post-inflammatoire hyperpigmentaties?

Na beschadiging van de huid zal deze, om het herstel te bevorderen, de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het gebied tijdelijk stimuleren. Er ontstaan hierdoor rode vlekjes, ook wel “post-inflammatoir erytheem” genoemd. Soms wordt tijdens het genezingsproces ook de pigmentaanmaak gestimuleerd. Pigmentcellen geven dan plaatselijk meer pigment af aan de omringende huidcellen waardoor pigmentvlekjes ontstaan. Dit zien we vaker gebeuren bij mensen met een donkerder huidtype waar de pigmentcellen vaak al actiever zijn dan bij mensen met een licht huidtype. Blootstelling aan zonlicht en het aanhouden van ontsteking zal de verkleuringen verergeren. In de praktijk zien we vaak mensen met vlekjes ten gevolge van acne, insectenbeten, waterpokken, impetigo, psoriasis, eczeem of andere jeukende huidklachten, al dan niet met ontstekingen op de voorgrond. Ook kan het voorkomen dat de post-inflammatoire hyperpigmentaties ontstaan zijn na huidbehandelingen als peelings, (micro)dermabrasie, microneedling, laserbehandelingen of vormen van epilatie. De huidverkleuring kan blijvend zijn, maar vaak verdwijnen post-inflammatoire hyperpigmentaties in de loop van de tijd vanzelf. Vooral bij mensen met donkere huidtypes kan dit echter wel vele maanden tot jaren duren.

Behandeling van post-inflammatoire hyperpigmentatie

Bij Helon willen wij graag helpen om post-inflammatoire hyperpigmentaties te verminderen. Behandeling is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van de oorzaak en andere factoren. Wanneer de oorzaak van de vlekjes een terugkerend probleem is (bijvoorbeeld bij ingegroeide haren), zal een deel van de oplossing altijd liggen in het terugdringen of wegnemen van het onderliggende probleem. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor post-inflammatoire hyperpigmentaties:

Vragen over post-inflammatoire hyperpigmentatie?

Stel vrijblijvend uw vraag over post-inflammatoire hyperpigmentatie. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90