Heeft u last van acne comedonica?

Wel last van bultjes, maar niet van puistjes? Acne comedonica is een vorm van acne waarbij comedonen, oftewel mee-eters op de voorgrond staan. Ondanks dat er meestal geen ontstekingen aanwezig zijn kan deze vorm van acne zeer hardnekkig zijn en soms tot gevoelens van schaamte en onzekerheid leiden. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is acne comedonica?

Bij acne comedonica staan comedonen (mee-eters) op de voorgrond. Comedonen veroorzaken een bobbelig en onregelmatig aspect van de huid, wat door veel mensen als enorm storend ervaren wordt. Ondanks dat het ontstaan van ontstekingen niet volledig is uitgesloten, zullen puistjes bij deze vorm van acne vrijwel niet voorkomen.

Er zijn twee soorten comedonen te onderscheiden:

  1. Open comedonen/blackheads: deze mee-eters zijn te herkennen aan hun donkerbruine tot zwarte kleur. Deze kleur wordt niet veroorzaakt door vuil, maar door het pigment in het propje huidcellen dat de uitgang blokkeert. Open comedonen zijn vaak relatief makkelijk te verwijderen.
  2. Gesloten comedonen/whiteheads: deze mee-eters zijn vaak wit tot lichtgeel van kleur en worden extra goed zichtbaar als de huid gespannen wordt. Doordat deze talgophopingen wat dieper liggen en er een dikkere huidlaag overheen ligt, zijn ze lastiger te verwijderen. Whiteheads zelf verwijderen is geen goed idee omdat door lang te drukken de huid kan beschadigen en er gemakkelijk ontstekingen kunnen ontstaan.

Hoe ontstaat acne comedonica?

Acne comedonica wordt veroorzaakt door de combinatie van een verhoogde talgproductie en een (te) dikke laag dode huidcellen. Meestal ontstaat deze vorm van acne tijdens de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen veel veranderingen ondergaat. De talgklieren op het gezicht, de borst en de rug worden groter en gaan meer en dikker talg afgeven aan de haarzakjes. Wanneer de bovenste laag dode huidcellen (te) dik is, blokkeren deze huidschilfers de uitgang van de haarzakjes en zo ontstaan er verstoppingen. Doordat de productie van talg onveranderd doorgaat, zal de ophoping steeds groter worden en zal een bultje ontstaan. Deze bultjes noemen we mee-eters of comedonen.

Behandeling van acne comedonica

Bij Helon willen wij graag helpen om uw acne succesvol te behandelen. De behandeling van acne comedonica is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Een behandelplan bestaat meestal uit behandelingen bij ons in de kliniek, gecombineerd met producten voor thuisgebruik om uw huid dagelijks goed te kunnen verzorgen. Wij bieden de volgende behandelingen voor acne comedonica:

Vragen over acne comedonica?

Stel vrijblijvend uw vraag over acne comedonica. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90