Heeft u last van acne excoriée (des jeunes filles)?

Vindt u het moeilijk om niet te pulken of krabben aan een pukkel of bultje? Dan bent u niet alleen. Iedereen doet dit namelijk wel eens. Wanneer het echter een dwangmatig karakter krijgt, kan het problemen gaan veroorzaken. Bij acne excorieé (des jeunes filles), oftewel “krab acne”, is er sprake van een vicieuze cirkel van krabben die erg moeilijk te doorbreken is. Herkent u deze klachten en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is acne excoriée (des jeunes filles)?

Acne excoriée des jeunes filles is een acnevorm die wordt veroorzaakt, of in stand wordt gehouden door krabben. Meestal komt acne excoriée voor bij jonge meisjes en vrouwen (“jeunes filles”), maar het wordt, in mindere mate, ook wel eens gezien bij jonge jongens en mannen. De puberteit en jongvolwassen leeftijd zijn vaak momenten in het leven dat onzekerheid over het uiterlijk een grote rol kan spelen. Anders dan bij andere vormen van acne, staan hier niet de onzuiverheden op de voorgrond, maar huidbeschadigingen in de vorm van open wondjes, korstjes, vlekken en littekens. Er zijn twee vormen te onderscheiden:

  1. De basis van de eerste, milde vorm is een lichte mate van acne. Er wordt dan dwangmatig gekrabd en gepulkt aan bestaande onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes. In dit geval is er sprake van een slechte gewoonte die, met de juiste hulp en begeleiding, afgeleerd kan worden.
  2. Bij de tweede, meer ernstige vorm wordt ook dwangmatig gekrabd en gepulkt, maar dan aan een gezonde en intacte huid. Er zijn geen onzuiverheden aanwezig waardoor de “acne” dus ingebeeld lijkt te zijn. Deze vorm wordt dus ook wel beschouwd als een psychische aandoening waarbij tussenkomst van een psycholoog wenselijk of noodzakelijk kan zijn.

Hoe ontstaat acne excoriée (des jeunes filles)?

Iedereen krabt of pulkt wel eens en weet daarom ook dat dit tijdelijk een bepaalde mate van ontspanning en voldoening geeft. In sommige gevallen kan het pulken echter een dwangmatig karakter krijgen waardoor constant gekeken en gevoeld wordt of er iets zit dat weggehaald of uitgedrukt moet worden. Door te krabben ontstaan korstjes, schilfertjes en andere oneffenheden die de neiging tot krabben en pulken nog weer groter maken. Vaak is er sprake van een vicieuze cirkel waarbij het lastig kan zijn om te stoppen met krabben. Wanneer deze cirkel niet doorbroken wordt, is de kans groot dat er op termijn ontsierende littekens en vlekken ontstaan.

Behandeling van acne excoriée (des jeunes filles)

Bij Helon willen wij graag helpen om uw acne succesvol te behandelen. De behandeling van acne excoriée is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Een behandelplan bestaat meestal uit behandelingen bij ons in de kliniek, gecombineerd met producten voor thuisgebruik om uw huid dagelijks goed te kunnen verzorgen. Indien verbetering uitblijft en het krabben of pulken niet stopt kan tussenkomst van een psycholoog wenselijk zijn. Wij bieden de volgende behandelingen voor acne excoriée:

Vragen over acne excoriée (des jeunes filles)?

Stel vrijblijvend uw vraag over acne excoriée (des jeunes filles). Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90