Heeft u last van een chirurgisch litteken?

Een operatie is soms gewenst, bijvoorbeeld voor het verfraaien van het uiterlijk, maar soms ook een noodzakelijk kwaad in de behandeling van bijvoorbeeld een ernstige ziekte. Bij alle chirurgische ingrepen ontstaan littekens. Deze kunnen variëren van groot tot klein, verdikt tot verzonken, wit tot rood of paars en al dan niet jeukend of pijnlijk zijn. Hebt u een litteken of littekens waar u zich aan stoort en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is een chirurgisch litteken?

Littekens ontstaan wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging. Bij een chirurgisch litteken is deze huidbeschadiging veroorzaakt door een operatie. Hoe groter de verwonding, hoe langer het genezingsproces is en hoe groter de kans is dat er een storend litteken ontstaat. Direct na de wondgenezing zijn bijna alle littekens wat rood en soms iets verdikt. Bij “normale” littekens trekt dit na enkele maanden weg waarna het een wit of huidkleurig strengetje of vlekje in de huid zal worden. Meestal geven deze “normale” littekens weinig tot geen klachten. In sommige situaties kunnen, onder invloed van verschillende factoren, storende littekens ontstaan. Afhankelijk van het soort litteken en de locatie op het lichaam, kunnen deze littekens bijvoorbeeld rood blijven, donkerder en/of dikker worden, gaan jeuken of pijn doen.

Hoe ontstaat een chirurgisch litteken?

Na het sluiten van de operatiewond, wordt het wondgenezingsproces in gang gezet. De huid maakt extra bindweefsel aan om de beschadiging op te vullen en zo de huid te sluiten. Wanneer de wondgenezing normaal verloopt, blijft de hoeveelheid extra bindweefsel beperkt tot een minimum en ontstaat een “normaal” litteken. De wondgenezing kan echter ook negatief beïnvloed worden door bijvoorbeeld leeftijd, erfelijke factoren, huidskleur, krabben, een infectie, of een slechte doorbloeding. De hoeveelheid bindweefsel kan dan te sterk toe- of afnemen wat kan resulteren in (cosmetisch) storende littekens. Na een chirurgische ingreep kan elk soort litteken ontstaan.

Behandeling van een chirurgisch litteken

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van uw litteken te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat de littekens helaas nooit volledig zullen verdwijnen. De behandeling is gericht op het minder zichtbaar maken van het litteken en, wanneer van toepassing, jeuk-, pijn- of andere klachten te verminderen. De behandeling van een chirurgisch litteken is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van de oorzaak en andere factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor chirurgische littekens:

Vragen over chirurgisch litteken?

Stel vrijblijvend uw vraag over chirurgisch litteken. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90