Fractionele laserbehandeling

Fractionele laserbehandelingen zijn een snelle en effectieve manier om de huid te verbeteren. De laser die wij hiervoor gebruiken is de ResurFX® van Lumenis. Dit is een fractionele, niet-ablatieve Erbium:Glass laser die de productie van nieuw collageen (bindweefsel) en elastische vezels in de diepere huidlagen stimuleert. ‘Fractioneel’ betekent dat de laserpulsen in fracties heel dicht naast elkaar en loodrecht in de huid worden gezet. Het voordeel hiervan is dat de huid sneller geneest en u minder last heeft van bijwerkingen. De laser heeft een golflengte van 1565 nanometer en geeft heel nauwkeurig en gecontroleerd laserpulsen af van zeer hoge energie, die bundels van warmte creëren. De huid wordt in de diepte sterker waardoor het huidoppervlak egaler en gladder wordt. Omdat dit een niet-ablatieve laser is blijft de huid intact en verdampt deze niet. Hierdoor is de kans op bijwerkingen minimaal in vergelijking met ablatieve lasers.

De intake

Wanneer u als nieuwe patiënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat fractionele laserbehandeling niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat

Voor een optimaal resultaat zijn gemiddeld 3 tot 6 behandelingen nodig in kuurvorm. Dit hangt echter af van de indicatie en het gewenste resultaat. U kunt enkele weken na de eerste behandeling al verbeteringen zien optreden. De grote veranderingen in huidstructuur (afvlakken van littekens, fijne lijntjes en grove poriën) zien we vaak na ongeveer 2 maanden optreden. Het uiteindelijke resultaat zal beetje bij beetje meer zichtbaar worden omdat de gestimuleerde collageen productie ook in de maanden na de behandeling blijft doorwerken. U zult merken dat de huid dus geleidelijk, maar zeer duidelijk, steviger en egaler wordt.

Voor de behandeling

Voor het behalen van een goed resultaat met minimale risico’s op bijwerkingen adviseren wij voorafgaand aan de behandeling het volgende:

  • Vermijd zonblootstelling, door zowel de zon als zonnebank, en het gebruik van zelfbruinende crèmes. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50).
  • Bij een getinte huid, of een huid die gevoelig is voor de aanmaak van pigment, zal altijd een pigment-remmend product ingezet worden (bijvoorbeeld met vitamine C of niacinamide). De huidtherapeut zal u hierin adviseren.
  • Activeer de huid voordat gestart wordt met de behandeling. In praktijk zien wij dat er betere resultaten worden behaald wanneer de aanmaak van collageen en elastine al gestimuleerd is door het gebruik van producten met hoge concentraties vitamine C en retinol. Ook hierin zal de huidtherapeut u adviseren.
  • Indien u gevoelig bent voor de uitbraak van een koortslip kan het zinvol zijn om een week voorafgaand aan, en na afloop van de behandeling L-lysine supplementen te gebruiken.
  • Bij haargroei in het te behandelen gebied is het belangrijk dat dit een dag van tevoren geschoren wordt. Harsen of epileren mag tot 5 dagen voor de behandeling.
De behandeling

Afhankelijk van de indicatie kan de laserbehandeling plaatselijk, of op een groter gebied toegepast worden. Dit gebied wordt afgetekend, waarna u een beschermende bril op krijgt. De laser heeft een gekoelde tip die de intensiteit van de behandeling wat afzwakt. Toch ervaren de meeste mensen de behandeling als warm, prikkelend en onaangenaam. Pijnstilling is meestal niet nodig, maar in sommige situaties kan het aan te raden zijn de huid voorafgaand aan de behandeling te verdoven met lidocaïne crème. U kunt hiervoor een recept aanvragen bij uw huisarts.

Na de behandeling

Direct na de behandeling is de huid vaak rood en licht gezwollen. Dit houdt doorgaans maximaal 1 tot 2 dagen aan. Na 3 tot 10 dagen zal de huid een gebruinde kleur krijgen en kleine schilfertjes gaan vertonen. Wanneer goed gekeken wordt, zijn minuscule stipjes zichtbaar in het patroon van de gefractioneerde laserpulsen. Tijdens deze fase kan ook wat jeuk en irritatie optreden. Het is erg belangrijk niet te krabben omdat dit het herstel vertraagt en de huid mogelijk beschadigt. Wanneer u erg veel ongemak ervaart, neem dan gerust contact op voor advies over een kalmerende crème. Houdt u er na de behandeling verder rekening mee dat de huid nog wekenlang extra gevoelig is voor zonlicht. Vandaar ook het advies tot 6 weken na de behandeling zon en zonnebank te vermijden en de huid te beschermen met een zonnebrandcrème met SPF30 of SPF50.

Risico’s

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Wanneer u de behandelde huid echter blootstelt aan zonlicht is er een risico op het ontstaan van pigmentvlekken. Deze zijn meestal van tijdelijke aard, maar kunnen ook blijvend zijn. Mensen met donkere huidtypes lopen over het algemeen meer risico op deze pigmentverschuivingen.

Vergoeding

Alle behandelingen bij Helon worden uitgevoerd door, en onder medische supervisie van, dermatologen en huidtherapeuten van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding voor fractionele laserbehandeling in aanmerking te komen. Een eventuele vergoeding is afhankelijk van de indicatie. Cosmetische behandelingen worden over het algemeen niet vergoed. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in een fractionele laserbehandeling?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden fractionele laserbehandeling aan bij de volgende indicaties:

Vragen over fractionele laserbehandeling?

Stel vrijblijvend uw vraag over fractionele laserbehandeling. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90