Heeft u last van xanthelasma?

Moet u altijd uitleggen wat die plekjes rondom uw ogen zijn? Heeft u ze al geprobeerd te camoufleren, maar levert dit niet het gewenste resultaat op? Xanthelasma (palpebrare) zijn goedaardige, licht verheven, geelwitte vetophopingen rondom de ogen. Ondanks dat het niet medisch noodzakelijk is, kan het wel wenselijk zijn ze te laten verwijderen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is xanthelasma?

De aandoening is over het algemeen gemakkelijk te herkennen. Bij “xanthelasma” (vetophoping) “palpebrare” (rondom de ogen) zien we goedaardige, zachte, verheven, geelwitte bultjes of plekken op de boven- en/of onderoogleden die weinig klachten geven maar vaak wel als cosmetisch storend ervaren worden. De aandoening begint vaak als een klein individueel plekje dat steeds groter wordt. Ook kan het zich uitbreiden tot meerdere plekken die soms zelfs kunnen samenvloeien tot één grote xanthelasma plek. De plekken kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot het gehele ooglid.

Hoe ontstaan de geelwitte vetophopingen?

Xanthelasma ontstaat door een stoornis in de (plaatselijke) vetstofwisseling waarvan de oorzaak niet altijd aan te duiden is. Het is sowieso verstandig een keer de vetgehaltes in het bloed te laten controleren omdat een te hoog cholesterolgehalte of diabetes een mogelijke oorzaak kunnen zijn. Door een (plaatselijke) vetstofwisselingsstoornis ontstaat er een teveel aan vetbolletjes, triglyceriden en cholesterol in het bloed waarbij deze zich in de cellen van het bindweefsel gaan ophopen. Soms kan erfelijkheid een rol spelen. Xanthelasma zal nooit spontaan verdwijnen, maar wel altijd goedaardig blijven. In de meeste gevallen begint het in de binnenste ooghoek en kan het zich symmetrisch verspreiden.

Behandeling van xanthelasma

Bij Helon willen wij graag helpen om de geelwitte vetophopingen rondom uw ogen te verwijderen. De xanthelasma behandeling hangt af van een aantal factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Het is mogelijk dat de verhevenheden in de toekomst terugkomen en herhaalbehandelingen nodig zijn. Wij bieden de volgende behandelingen voor xanthelasma:

Vragen over xanthelasma?

Stel vrijblijvend uw vraag over xanthelasma. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90