Heeft u last van rosacea?

Een rode huid die puistjes vertoont, jeukt, brandt en ruw aanvoelt. Herkenbaar? Dan kan het zijn dat u last heeft van rosacea. Rosacea is een chronische huidaandoening die veel vaker voorkomt dan u denkt. Veel mensen weten niet eens dat zij rosacea hebben en komen ten einde raad bij ons omdat alle (vaak acne-)behandelingen die ze hebben geprobeerd niet lijken te werken. Gelukkig kunnen wij de meeste van hen helpen hun huid weer gezond te maken en te houden. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische en ongecontroleerde ontsteking van de huid die meestal tot uiting komt rond de leeftijd van 30-50 jaar en vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Een beginnende rosacea uit zich in lichte roodheid op de wangen, neus, kin of het voorhoofd. Als rosacea in dit beginstadium niet wordt behandeld, kunnen er gaandeweg puistjes, gesprongen vaatjes (couperose) en structuurveranderingen (ruwe, verdikte huid) ontstaan. De roodheid zal hierdoor ook meer diffuus, feller en hardnekkiger worden. Doordat de huid bij rosacea constant ontstoken is, kan de huid barrière (de weerstand van de huid) verstoord raken. De huid reageert dan overdreven gevoelig op allerlei invloeden zoals temperatuurswisselingen, zonlicht, voeding en bepaalde huidverzorging en cosmetica. Doordat de huid barrière niet meer intact is, kan vocht vanuit de huid verdampen en verslechtert de hydratatie van de huid. Dit is de reden dat veel mensen met rosacea klagen over droogheid, jeuk, en een branderig of trekkerig gevoel.

Hoe ontstaat rosacea?

Hoe rosacea in het gezicht ontstaat is niet duidelijk. In praktijk zien we wel duidelijk dat er vaak sprake is van verschillende factoren die verband houden met elkaar:

  • Erfelijke aanleg (rosacea komt vaker voor binnen de familie)
  • Hormonale schommelingen (bijvoorbeeld rond zwangerschap en overgang)
  • Overtollige talgproductie (vaak is er een geschiedenis van acne)
  • Stuwing in de gesprongen bloedvaatjes zorgt voor ontsteking in de huid
  • Dankzij de verhoogde talgproductie kan de Demodex-mijt op de huid in aantal toenemen en de bestaande ontstekingsreactie verergeren
  • Verstoorde huidbarrière (ten gevolge van de chronische ontsteking)

Daarnaast kunnen rosaceaklachten verergeren door uitlokkende factoren als blootstelling aan Uv-straling, temperatuurswisselingen, stress, medicijngebruik, pittig en histaminerijk voedsel, alcohol, en bepaalde cosmetica.

Rosacea behandeling

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat rosacea chronisch is en nooit volledig zal verdwijnen. De behandeling is erop gericht de situatie te verbeteren en de huid vervolgens in goede conditie te houden. De behandeling is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Het beste recept tegen rosacea is een totaal aanpak bestaande uit de juiste ingrediënten in uw huidverzorging, het dagelijks gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van uitlokkende factoren. Wij bieden de volgende behandelingen aan:

Vragen over rosacea?

Stel vrijblijvend uw vraag over rosacea. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90