Heeft u last van steelwratjes (fibromen)?

Steelwratjes, of “fibromen”, zijn veel voorkomende, goedaardige huidgezwelletjes van bindweefsel die overal op de huid kunnen voorkomen. De oneffenheden zitten direct op, of met een klein steeltje vast aan de huid. Meestal komen ze voor in grote aantallen, maar kunnen ook solitair voorkomen. Gelukkig zijn steelwratjes relatief eenvoudig te verwijderen. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat zijn steelwratjes (fibromen)?

Steelwratjes of fibromen zijn veelvoorkomende, kleine, goedaardige huidtumoren van bindweefsel. De voorkeursplekken zijn de hals, rond de oogleden, op de romp, onder de borsten, in de liezen en de oksels. Het zijn weke, huidkleurige tot bruine bultjes of wratjes die direct op of met een klein steeltje vastzitten aan de huid. Steelwratjes hoeven niet om medische redenen verwijderd te worden. Indien ze als cosmetisch storend worden ervaren of op plekken zitten waar u er last van heeft kunnen ze behandeld worden.

Hoe ontstaan steelwratjes (fibromen)?

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak voor het ontstaan van steelwratjes is. Wel lijkt er een relatie te bestaan met overgewicht en hormonen. Ook kan het schuren van kleding, zoals de bh-rand, kragen en kettinkjes, en wrijving in huidplooien de vorming van steelwratjes uitlokken. Wanneer een steelwratje eenmaal is ontstaan, verdwijnt deze niet vanzelf. In sommige gevallen blijft het aantal stabiel maar er kunnen in de loop der jaren steeds meer ontstaan. Doordat ze ‘wratjes’ genoemd worden, zou men onterecht kunnen denken dat het humaan papillomavirus (HPV) de oorzaak is van het ontstaan. In tegenstelling tot “gewone” wratten, zijn steelwratjes niet besmettelijk.

Behandeling van steelwratjes (fibromen)

Bij Helon willen wij graag helpen om uw steelwratjes te verwijderen. De behandeling van steelwratjes is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Wij bieden de volgende behandelingen voor steelwratjes:

Vragen over steelwratjes?

Stel vrijblijvend uw vraag over steelwratjes. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90