Voor welke huidproblematiek gaat u naar welke huidspecialist?

De weg naar een huidspecialist kan soms lang zijn. Dit kan zijn vanwege een complex probleem of dat het wellicht niet geheel duidelijk is met welk huidprobleem u nou bij welke huidspecialist terecht kan. Kiest u bijvoorbeeld voor een schoonheidsspecialist, een huidtherapeut of een dermatoloog? Hier leest u over het verschil tussen een huidtherapeut en schoonheidsspecialist, het verschil tussen een huidtherapeut en een dermatoloog en tussen een dermatoloog en schoonheidsspecialist.

  • Schoonheidsspecialist:

    Een schoonheidsspecialist verbetert de conditie van de huid door middel van verzorgende, ontspannende en cosmetische handelingen. Daarnaast kunt u bij veel schoonheidsspecialisten terecht voor waxen, epileren en verven van wenkbrauwen en wimpers. Het komt voor dat een schoonheidsspecialist een vervolgopleiding heeft gevolgd en daardoor een specialisme kan aanbieden. De keuze voor een schoonheidsspecialist kan meegenomen worden bij zeer milde tot milde huidproblematiek. Een schoonheidsspecialist is direct toegankelijk en kunt u op eigen initiatief benaderen.

  • Huidtherapeut

    Een huidtherapeut behandelt een gezonde, zieke of beschadigde huid. Denk bijvoorbeeld aan acnelittekenspigmentproblemenvaatafwijkingenoedeemoverbeharingverwijderen van tatoeages etc. Huidtherapeuten werken ook veel met geavanceerde lasertechnieken waardoor optimale resultaten bereikt kunnen worden. Het doel is het wegnemen, verminderen of voorkomen van een huidstoornis. Huidtherapie is een paramedisch beroep, waarvoor een 4-jarige HBO opleiding gevolgd wordt. De titel huidtherapeut is een beschermde titel en met ons beroep vallen wij onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Ook zijn wij aangesloten bij het Kwaliteitsregister Paramedici en de Nederlandse vereniging van Huidtherapeuten. Hiervoor gelden criteria ten aanzien van werkervaring en deskundigheidsbevordering. Een huidtherapeut is direct toegankelijk, dus u kunt op eigen initiatief een afspraak maken. Indien u bijvoorbeeld eerst een huisarts of dermatoloog ziet kan het zijn dat zij u doorverwijzen naar een huidtherapeut.

  • Dermatoloog

    Een dermatoloog is een huidarts die een zeer breed scala aan huidziekten en –afwijkingen behandeld. U kunt hierbij denken aan eczeem, psoriasis, spataders, huidkanker, allergische reacties van de huid, acne, haar- en nagelafwijkingen, jeuk, moedervlekken etc. Een consult bij een dermatoloog vindt altijd plaats op verwijzing van een specialist, dit kan uw huisarts zijn of een ander behandelend specialist.