Wanneer moet je beginnen met een anti-rimpel crème?

Hierover worden nogal eens verschillende adviezen gegeven. Maar wist je dat hier eigenlijk geen algemeen antwoord op te geven is?

Iedere huid is anders. De één heeft rond zijn of haar twintigste al tekenen van huidveroudering terwijl dit bij de ander pas rond zijn of haar dertigste begint. De manier waarop jouw huid verouderd is afhankelijk van veel verschillende factoren. Een belangrijk deel daarvan ligt in je genen, dit krijg je mee van je ouders. Soms is dat goed nieuws, maar soms kan dit ook betekenen dat jouw genen ervoor zorgen dat je relatief wat eerder met huidveroudering te maken krijgt. Het goede nieuws is dat je hier zeker nog invloed op kunt uitoefenen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de mate van blootstelling aan zonlicht, voeding, roken, stress, verzorging etc. Naast erfelijkheid zijn er nog een aantal factoren die veranderen:

  • De cellen produceren steeds iets minder collageen en elastine: hierdoor wordt je huid steeds wat minder stevig en elastisch.
  • Botatrofie: je verliest naarmate je ouder wordt botweefsel. Je ziet dit bijvoorbeeld aan je jukbeenderen die wat gaan afvlakken en je kaak die kleiner wordt.
  • Volumeverlies door afname van vetcellen: het onderhuidse laagje vet wordt steeds wat minder dik en gaat verzakken. Dit geeft na verloop van tijd contourverlies.
  • Spiervolume neemt af: ook dit heeft uiteindelijk contourverlies als gevolg.

 

In je tienerjaren heeft het nog niet zo veel zin om al preventief met anti-rimpel crèmes te smeren om te voorkomen dat je huid gaat verouderen. Omdat je celactiviteit dan nog optimaal is valt hier weinig te stimuleren. Wel raden we iedereen aan om vanaf jonge leeftijd een goede zonnebrandcrème te gebruiken met bij voorkeur een factor 30 of 50. Dit is eigenlijk je eerste ‘soort van’ anti-rimpel crème aangezien een groot deel van huidveroudering van buitenaf wordt veroorzaakt door UV straling. Gebruik een goede SPF het liefst het gehele jaar door.

De eerste tekenen van huidveroudering beginnen vaak ergens in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar zichtbaar te worden. Heel langzaam treden er kleine veranderingen op in de celfuncties van je huid. Hier merk je nog niet gelijk iets van. Dit proces zet echter door en na verloop van tijd worden deze veranderingen langzaam zichtbaar aan het huidoppervlak. Je kunt dan bijvoorbeeld fijne lijntjes, kleine pigmentvlekjes of kleine rode vaatjes zien. Het is belangrijk om goed te kijken naar je huid. Op basis van wat je ziet kun je dan een gerichte keuze maken in huidverzorging. Vind je dit lastig? Onze huidtherapeuten hebben alle kennis en kunde in huis om jou te adviseren. Zowel op het gebied van producten, als behandelingen die het resultaat kunnen versterken.

Onmisbare producten

Maar dan komt het moment dat je huid echt toe is aan anti-rimpel producten. Welke ingrediënten zijn dan absoluut onmisbaar?

  • Retinol

Retinol staat er om bekend dat het bestaande fijne lijntjes en oppervlakkige pigmentvlekjes kan verminderen, maar daarnaast ook het ontstaan van nieuwe lijntjes en vlekjes kan voorkomen. Ook is het bewezen effectief in het verbeteren van de huidstructuur omdat het de celactiviteit flink stimuleert. Werkzame vormen van retinol zijn echter vaak in eerste instantie  irriterend op de huid. Je moet hier echt een tolerantie voor opbouwen.

  • Antioxidanten als vitamine C en vitamine E

Ook van deze stoffen is aangetoond dat ze fijne lijntjes zichtbaar kunnen verminderen. Vitamine C helpt ook de huid stevig te houden en te beschermen tegen zonschade. Een combinatie van vitamine C met vitamine E werkt volgens onderzoek het best. De stoffen zijn echter wel kwetsbaar, het is hierbij dus belangrijk om te letten op de manier waarop ze verpakt zijn. De verpakking moet luchtdicht zijn en niet licht doorlatend. Crèmes in potjes vallen dan eigenlijk allemaal af.

Conclusie?

Kijk niet zozeer naar je leeftijd, maar naar de verschijnselen op je huid waar je je aan stoort en gebruik ingrediënten die daartegen effectief zijn. Ga vooral niet blindelings af op producten die voor een bekende van je goed bevallen, dit hoeft namelijk niet te betekenen dat het voor jouw huid hetzelfde doet. Veel zinvoller is het om te kijken naar de conditie van jouw huid. Is deze droog of vet? Zie je eerste verschijnselen van huidveroudering opkomen of zitten er al duidelijkere lijntjes en rimpels? De oplossing zit helaas ook niet in één pot of tube. Het beste recept bestaat vaak uit een combinatie van een aantal producten met hoge concentraties werkzame ingrediënten.

 

 

Belangrijke tips:

  1. Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème en vermijd zoveel mogelijk blootstelling aan zonlicht.
  2. Hanteer een gezonde leefstijl. Eet voldoende groente en fruit, drink voldoende water, beweeg, vermijd stress en rook niet.
  3. Gebruik de juiste huidverbeterende producten met hoge concentraties werkzame ingrediënten als retinol, glycolzuur en antioxidanten.

Ben jij benieuwd welke producten bij jouw huid passen en wil je graag advies van één van onze huidtherapeuten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!