Huidtherapeut Mayke: ‘Zien dat er binnen een paar weken al iets verandert, geeft echt voldoening’

Mayke Bijen is al vijf jaar huidtherapeut bij Helon, maar nog iedere dag verrast door de resultaten die ze ziet.

 

Na haar opleiding tot schoonheidsspecialiste wilde Mayke Bijen verder leren om als huidtherapeut nog veel meer mensen met huidproblemen te kunnen helpen. Dat doet ze nu met verve. Aan Beau Monde vertelt Mayke hoe ze prachtige resultaten weet te boeken in haar werk bij huid- en laserkliniek ZGT Helon. En ook helpt ze meteen een paar veel gehoorde huidmythes de wereld uit.

Al vijf jaar werkt huidtherapeut Mayke bij Helon, de huidkliniek met vestigingen in de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Zowel patiënten die doorverwezen worden als reguliere cliënten weten hun weg naar de kliniek goed te vinden. Met de juiste aanpak helpt Mayke hen van huidaandoeningen als acne, rosacea en pigmentatie af.

Rosacea aanpakken

“Omdat we in een ziekenhuissetting zitten, krijgen we hier veel rosaceapatiënten”, vertelt Mayke. “We beginnen dan vrijwel altijd met een 12-weeks protocol met de producten van ZO Skin Health om de huid weer helemaal in balans te brengen en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Indien nodig behandelen we daarna met een vaatlaser. We combineren vaak de producten met laserbehandelingen, omdat een laser niet de aandoening behandelt, maar de couperose, de ontstoken, zichtbare vaatjes die vaak een symptoom bij rosacea zijn. Gaat rosacea niet gepaard met couperose, dan zijn het de producten die het resultaat geven. Zelf ben ik nog elke dag verrast door de resultaten die ik hier zie.”

Mayke merkt op dat mensen vaak niet weten dat ze rosacea hebben. Het begint meestal met milde klachten, zoals gevoeligheid voor huidproducten. Na verloop van tijd verergeren de klachten. Vaak wordt aangegeven dat rosacea vooral voorkomt rond de dertig jaar, maar dat is absoluut niet altijd het geval.” benadrukt Mayke. Ik zie ook regelmatig meiden van vijftien of zestien met rosaceaklachten. Die dertig is absoluut geen keiharde lijn.”

Een vervelende aandoening, maar Mayke is blij dat ze met de juiste behandeling veel kan betekenen voor haar cliënten. “Vaak zien we dertigers die al een beetje wanhopig zijn. Ze hebben alle producten in de drogisterij geprobeerd, zijn bij alle zorgverleners langs geweest (schoonheidsspecialisten, huisartsen en dermatologen) en hebben vaak verschillende medicatie gebruikt. Meestal allemaal zonder, of met slechts een zeer tijdelijk resultaat. Natuurlijk wil je niet de rest van je leven aan de antibiotica zitten. Deze mensen, maar ook uiteraard mensen met beginnende klachten, kunnen bij ons terecht. Het is fijn dat we ook bij hen bij de meesten binnen twaalf weken gewoon echt resultaat zien. Dat maakt het vak fantastisch, en dat motiveert ons ook om producten van ZO Skin Health te blijven inzetten. Wij zijn er heel erg blij mee, ik kan me niet voorstellen om zonder deze producten hier te werken.”

‘Je ziet mensen echt stralen na een aantal weken’

Die snelle resultaten zijn belangrijk, vindt Mayke. “Als je last hebt van rosacea, acne of pigmentvlekken kan dat heel veel impact hebben op je levenskwaliteit. Mensen kunnen daar ook psychische klachten door ervaren. Als je dan ziet dat ze binnen een paar weken meer zelfvertrouwen krijgen en het gevoel hebben dat er eindelijk iets verandert, dan geeft dat veel voldoening. Je ziet mensen echt stralen na een aantal weken, en dat is ons doel.”

We zetten de producten van ZO Skin Health bij het merendeel van de huidaandoeningen in. Soms als losstaande behandeling thuis, soms als voorbereiding en als aanvulling gebruiken we (laser)behandeling in de praktijk. Voorbeelden hiervan zijn pigmentlaserbehandelingen bij restpigment (bruine huidverkleuringen), vaatlaserbehandelingen bij roodheid en microneedling voor het behandelen van littekens die overblijven na acne. De producten doen dan al heel veel, en met een behandeling zetten we de laatste puntjes op de i.”

‘Het staat als een huis’

Uit haar verhaal blijkt duidelijk dat Mayke fan is van ZO Skin Health, maar wat maakt deze huidverzorgingsproducten nu zo onmisbaar? De resultaten liegen er niet om, benadrukt de huidtherapeut nog eens. “Met een thuisprotocol kunnen mensen zelf aan de slag, onder begeleiding van ons. Ook volgen altijd enkele controles, zowel telefonisch als in de praktijk, waarbij we opnieuw foto’s gaan maken van de huid. We zien dan altijd al vooruitgang, of het probleem is zelfs al verholpen.”

“Er zijn geen alternatieven voor ZO Skin Health te vinden die dezelfde samenstelling hebben wat werkzame stoffen betreft. Ook is de manier waarop die stoffen in de huid precies daar afgeleverd worden waar ze nodig zijn uniek. Er zijn weinig merken die dat kunnen evenaren.” Er zijn dan ook klinische studies die de werkzaamheid aantonen. Bovendien speelt de goed uitgedachte verpakking van ZO Skin Health een rol. “Kijk, je kunt wel retinol in een product stoppen, maar het moet ook op de juiste manier verpakt zijn. Het moet bijvoorbeeld luchtdicht zijn en geen zonlicht doorlaten om zo de werkzaamheid van het ingrediënt niet te beïnvloeden. De concentratie, de kwaliteit en het potje waarin het ingrediënt zit, moeten allemaal precies goed zijn. Daar denkt ZO Skin Health gewoon heel goed over na. Ook de protocollen voor het gebruik zijn heel duidelijk. Het staat als een huis.”

Ervaring met huidaandoeningen

De producten van ZO Skin Health zijn dan ook zeker terug te vinden in Maykes eigen skincare routine. “Als ik naar een onbewoond eiland ga en ik zou één product mee mogen nemen, dan zou het de Daily Power Defense zijn, omdat het zulke mooie ingrediënten heeft en er geen alternatieven bestaan. Ik kan geen dag zonder.” Zelf weet ze ook hoe het is om huidproblemen te hebben. “Ik heb een pigmentaandoening, melasma, ook wel bekend als zwangerschapsmasker, dus ik weet wat voor een strijd het is. Mensen vinden het wel vaak prettig om te horen dat je ook als huidtherapeut een huidprobleem kunt hebben.”

Net als bij rosacea merkt Mayke dat er ook over melasma nogal wat misvattingen bestaan. “De term is misleidend, want melasma ontstaat niet alleen tijdens de zwangerschap. Het kan ook ontstaan door andere hormoonwisselingen, bijvoorbeeld door anticonceptie. Ook dit begint vaak al vroeger dan mensen denken, soms al vanaf je twintigste. Met de juiste producten van ZO Skin Health en – alleen indien nodig – medicijnen voorgeschreven door de dermatoloog kun je melasma onderdrukken – helaas is het, in de meeste gevallen, een aandoening waar je niet blijvend vanaf kunt komen.”

Gouden tip

Tot slot willen we natuurlijk ook graag horen wat Maykes gouden tip is voor een gezonde huid. “Heel cliché, maar ik raad iedereen aan om je dagelijks in te smeren met SPF 30 of hoger. Veel huidaandoeningen, ook huidveroudering, worden veroorzaakt of verergeren door blootstelling aan zonlicht. Mensen vinden het vaak overdreven om zich elke dag van het jaar in te smeren, maar als ik hier in de kliniek zie hoeveel huidschade voorkomen had kunnen worden, weet ik hoe belangrijk het is. Geen anti-agingproduct kan op tegen een goede SPF.”