Ik onderging een botulinetoxine behandeling en dit leerde ik ervan.

Botulinetoxine, fillers en injectables. Je hebt er vast al wel eens wat over gehoord. In onze kliniek voeren we deze populaire behandelingen al vele jaren naar volle tevredenheid uit. Zelf had ik nog nooit echt de behoefte gevoeld om een behandeling te ondergaan en omdat ik als huidtherapeut niet bevoegd ben om deze behandeling uit te voeren, waren er voor mij ook nog wel wat onduidelijkheden.

Ik heb altijd gezegd dat, wanneer ik me zou gaan irriteren aan een rimpel, ik niet zou schromen om deze te laten behandelen. Dit punt bereikte ik zo’n twee maanden geleden toen ik ’s ochtends voor de spiegel stond en mijn fronslijn toch wel heel diep in mijn huid zag trekken. Opzich geen schande op je 35e, maar aangezien ik huidtherapeut ben, van nature nieuwsgierig en natuurlijk dicht bij het vuur zit, was het voor mij geen grote stap om door te pakken. Tijdens het eerstvolgende spreekuur van onze dermatoloog ben ik dus zelf op de behandelbank gaan liggen en ik moet zeggen, het viel me reuze mee. Enkele kleine prikjes in mijn voorhoofd en 2 minuten later kon ik weer verder met mijn werk. Ik had na de tijd geen blauwe plekjes, geen zwelling en na enkele dagen begon ik duidelijk te zien dat ik een stuk minder boos en vermoeid uitkeek. Wel had ik de eerste week een wat dof, hoofdpijnachtig gevoel in mijn voorhoofd, alsof er constant wat druk op de huid uitgeoefend werd. Gelukkig was dit gevoel na een week helemaal weg en nu ben ik alleen maar heel erg blij met mijn gladde voorhoofd!

Ik maak er dus ook geen geheim van, want ik vind aandacht besteden aan mooi ouder worden absoluut geen schande. Ik hoop zelfs door mijn ervaring te delen wat meer kennis te verspreiden over injectables en ook enkele hardnekkige misverstanden uit de wereld te helpen.

Vaak wordt bijvoorbeeld gedacht dat alles wat ingespoten wordt botulinetoxine is, terwijl fillers veel minder bekend lijken te zijn. Ook zijn er mensen die denken dat ze er ‘strakgetrokken’ of ‘opgespoten’ uit komen te zien na een behandeling. Deze woorden geven perfect weer dat er dan ook direct een negatief gevoel bij komt kijken. Dit is natuurlijk erg jammer. We hebben in al die jaren zoveel mensen behandeld die heel tevreden zijn met een mooie, natuurlijke huidverbetering waarvan velen aangeven dat hun omgeving het niet eens weet. Dit lijkt gek, want als je omgeving het niet doorheeft, is het effect van de behandeling dan wel aanwezig? Ja juist wel. De meeste mensen krijgen opmerkingen als: “Wat zie je er goed uit, ben je naar de kapper geweest?” of “Je straalt helemaal”. Dit is voor ons het grootste compliment, want dit betekend dat we iemands uiterlijk verbeterd hebben op een zodanige manier dat het heel natuurlijk lijkt.

Aankomende maand gaan we enkele misverstanden over injectables de wereld uit te helpen. Maar ter voorbereiding daarop zal ik eerst even kort uitleggen wat injectables zijn en vooral ook wat de verschillen zijn.

Wat zijn de verschillen tussen botulinetoxine en fillers?

Injectables gebruiken wij als verzamelnaam voor behandelingen waarbij er een vloeistof geïnjecteerd wordt om de uitstraling en/of vorm van het gezicht te verbeteren. Wij gebruiken het in onze kliniek als verzamelnaam voor de behandelingen met botulinetoxine en fillers.

 • Botulinetoxine

De stof botulinetoxine zorgt ervoor dat, op de plek van inspuiten, de spieractiviteit vermindert en de omliggende huid ontspant. Hierdoor worden rimpels minder zichtbaar en gelaatsuitdrukkingen zachter. Botulinetoxine wordt o.a. toegepast bij het verminderen van fronsrimpels, voorhoofdslijnen, kraaienpootjes en een golfbalkin. Naast deze cosmetische toepassingen zetten we behandelingen ook regelmatig in bij migraine, een gummy smile of overmatig zweten. Ik hoor nog wel eens mensen zeggen dat iemand botulinetoxine in zijn of haar lippen heeft. Dit klopt absoluut niet. Wanneer mensen vollere lippen wensen, wordt dit altijd behandeld met een afbreekbare filler om meer volume te creëren.

Het is een snelle behandeling, meestal ben je binnen 15 minuten klaar. De eerste effecten zijn na drie tot vijf dagen zichtbaar en na 14 dagen is het effect optimaal. Het resultaat blijft gemiddeld 3 tot 6 maanden zichtbaar en houdt doorgaans langer aan wanneer je de behandeling met enige regelmaat ondergaat Om optimaal te profiteren van het resultaat kan het zinvol zijn je bewust te worden van het gebruik van je gezichtsspieren. Ga je na een botulinetoxine behandeling weer heel vaak fronsen of je wenkbrauwen optrekken? Dan worden deze spieren weer sterker en zullen je rimpels sneller terugkomen. Ook is het gebruik van zonnebrandcrème en een zonnebril aan te raden.

 • Fillers

Fillers is een verzamelnaam voor injectables die gebruikt worden voor het verbeteren van gezichtscontouren, het opvullen van diepe rimpels, het vergroten van de lippen, het liften van de jukbeenderen, etc. Bij Helon werken we enkel met fillers op basis van hyaluronzuur. Dit is een stof die van nature ook in de huid voorkomt en er om bekend staat grote hoeveelheden vocht aan zich te kunnen binden. Ons lichaam maakt dit zelf aan, maar naarmate we ouder worden neemt dit proces af. Daardoor neemt het volume van de huid af en wordt deze slapper. Dankzij fillers op basis van hyaluronzuur kan dit volumetekort gecorrigeerd worden.

De behandeling duurt gemiddeld 15 tot 30 minuten. De gel-achtige vloeistof die in het gewenste gebied wordt geïnjecteerd geeft direct resultaat en een opvullend en/of liftend effect. In de eerste dagen na de behandeling kan er wat zwelling aanwezig zijn. Het effect van fillers houdt ongeveer 9 tot 12 maanden aan.

Wat zijn de overeenkomsten?

Zowel behandelingen met botulinetoxine als fillers verminderen tijdelijk, rimpels en lijnen. Het zijn het beiden minimaal invasieve behandelingen, die geen tot weinig hersteltijd met zich meebrengen. Beiden kunnen het alternatief zijn voor chirurgische ingrepen en, wanneer juist uitgevoerd, kan er een subtiel en natuurlijk resultaat mee bereikt worden. Ook breekt het lichaam beide stoffen naar verloop van tijd weer zelf af waardoor het effect langzaamaan minder wordt. In sommige situaties kan een combinatie van beide producten gebruikt worden voor een optimaal resultaat.

Het inspuiten van zowel botulinetoxine als fillers is een voorbehouden handeling. Dit betekent dat alleen artsen deze behandeling mogen uitvoeren. Bij ons gebeurt dit door Dr. Njoo. Hij is dermatoloog in ZGT, aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Dermatologie (NVCD) en al vele jaren werkzaam bij Helon.

Wat zijn veelvoorkomende misverstanden?
 • Na een botulinetoxine behandeling kun je je gezicht niet meer bewegen.
  Dit is deels waar, maar vergt wat nuance. De spier waarin botulinetoxine geïnjecteerd is, zal na enkele dagen wat verslappen en niet meer goed in staat zijn samen te trekken. Dit zorgt ervoor dat de omliggende huid dus minder gaat plooien en rimpels dus verdwijnen. Heel boos kijken na behandeling van de frons, lukt dus niet meer goed. Tijdens de behandeling wordt altijd kritisch gekeken naar de hoeveelheid vloeistof die ingespoten wordt en bij welke spieren het nodig is. Dit om uiteindelijk een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen. Het is ondenkbaar dat we alle spieren van het gezicht inspuiten en iemand geen mimiek meer heeft.
 • Je krijgt een misvormd gezicht van fillers.
  Het schrikbeeld van een misvormd gezicht, rare bulten en heftige ontstekingsreacties (met bijbehorende littekens) is gebaseerd op het gebruik van permanente fillers. Deze werden in het verleden ingezet, maar zijn gelukkig in Nederland al jaren verboden voor cosmetische doeleinden. De huidige injectables kunnen in uitzonderlijke gevallen bijwerkingen geven, maar deze zijn altijd van tijdelijke aard aangezien de injectables uiteindelijk altijd door uw lichaam opgelost worden en het effect dus weer verdwijnt. Om zeker te weten dat u niet allergisch reageert verzoeken wij u altijd om 20 minuten na de behandeling in de buurt van onze afdeling te blijven.
 • Het is jammer dat het resultaat niet permanent is en je het dus elke keer moet herhalen.
  Het lijkt in eerste instantie inderdaad jammer dat je mooie resultaat niet voor altijd blijft. In werkelijkheid moet je daar alleen maar heel blij mee zijn. Permanente fillers (bijvoorbeeld siliconen) werden vroeger regelmatig gebruikt, maar mogen sinds 2015 niet meer ingezet worden bij cosmetische behandelingen. Dit omdat de behandeling niet gecorrigeerd kon worden en er op termijn erg veel problemen en complicaties bij optraden.
 • Je moet pas met botulinetoxine beginnen als je forse rimpels hebt.
  Dit is een ethisch dilemma. In theorie zou je het best kunnen starten met botulinetoxine voordat je echt rimpels krijgt. Wanneer je namelijk de spieractiviteit vermindert, gaat de huid minder plooien en heb je minder risico dat bijvoorbeeld je normale lachrimpels veranderen in blijvende lijnen. We staan er echter niet achter om te gaan verkondigen dat iedereen vanaf 25(?) moet beginnen met injectables. Laten we vooropstellen dat iedereen mooi is en dat ouder worden onvermijdelijk is. Het is dus aan een ieder zelf om te bepalen wat je wil doen om je lekker in je vel te voelen. Weet wel wat er ook minder ingrijpende methoden zijn om op jonge leeftijd goed voor je huid te zorgen en huidveroudering te vertragen, bijvoorbeeld het dagelijks gebruiken van zonnebrandcreme en producten met vitamine C en retinol.

 

Heb je na het lezen van deze blog nog behoefte aan meer algemene informatie over de behandelingen met injectables bij Helon? Op onze website lees je er alles over:

Ben jij misschien al langere tijd geïnteresseerd in een behandeling door middel van injectables of heeft deze blog je nieuwsgierig gemaakt? Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken of we je kunnen helpen. Je kunt contact met ons opnemen via 088-7084990 of onderstaand contactformulier.

Heeft u vragen over dit bericht?

Stel vrijblijvend uw vraag. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90

Stel een vraag