Hidradenitis Suppurativa.. De juiste behandeling in een vroeg stadium is van groot belang!

Durft u niet in badkleding te lopen omdat de grote, pijnlijke ontstekingen onder uw oksels en in uw liezen dan zichtbaar zijn? Waarschijnlijk heeft u dan last van hidradenitis suppurativa, ook wel “acne inversa” genoemd. Door de ernst van deze vorm van acne kunnen erg ontsierende littekens ontstaan. Om deze redenen is het aan te raden om in een vroeg stadium hulp te zoeken.

Wat is hidradenitis suppurativa?

Hidradenitis suppurativa betekent letterlijk ‘etterende zweetklierontsteking’. Lang werd namelijk gedacht dat het alleen ging om een ontsteking van de zweetklieren. De zweetklieren worden echter pas in tweede instantie aangetast. Het is een ontsteking van de haarzakjes, die ontstaat door afsluiting van de uitgang van de haarzakjes. Ook de talgklieren, zweetklieren en andere structuren van de huid kunnen in een later stadium ontstoken raken. De naam “Acne Inversa” is daarom eigenlijk een betere benaming.

Hidradenitis suppurativa is een ernstige en pijnlijke vorm van acne waarbij er chronische ontstekingen aanwezig zijn in de lichaamsplooien. Veelal zijn de oksels en/of liezen aangedaan, maar het kan ook optreden in de bilnaad, onder de borsten en in de schaamstreek. Het begint vaak met enkele kleine, rode, oppervlakkige ontstekingen in de huid. Na verloop van tijd worden de ontstekingen dieper, groter en pijnlijker. Er kunnen cystes en abcessen ontstaan die onderhuids samenvloeien tot uitgebreide ontstoken gebieden en voor een onaangename geur kunnen zorgen. In een vergevorderd stadium ontstaan grote en ontsierende littekens in de vorm van verhardingen, bulten of deuken en paarsige verkleuringen in de huid. In de oksels kunnen dit, door de constante rek op de huid, strengen met littekenweefsel worden die zelfs bewegingsbeperking tot gevolg kunnen hebben.

Hidradenitis suppurativa beïnvloed de kwaliteit van leven enorm. De pijn beperkt patiënten bij het bewegen en dagelijkse activiteiten als lopen, sporten etc. Het omgaan met de pijn vergt veel energie en het brengt vaak gevoelens van schaamte en onzekerheid met zich mee. Het tijdig herkennen en behandelen van de aandoening zijn dan ook van groot belang.

Hidradenitis Suppurativa behandeling

Bij Helon willen wij graag helpen bij de behandeling van hidradenitis suppurativa. Een belangrijk aandachtspunt in het verminderen van de klachten is, indien van toepassing, stoppen met roken en afvallen. Daarnaast zijn een goede hygiëne en het vermijden van strakke kleding ook van belang. De behandeling is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Hoewel we hidradenitis suppurativa niet kunnen genezen kan de huidtherapeut veel doen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Een behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit een combinatie van medicijnen via de huisarts of dermatoloog met daarnaast behandelingen bij de huidtherapeut. Soms zijn er chirurgische ingrepen nodig. Bij Helon bieden we de volgende behandelingen voor hidradenitis suppurativa:

  • Laserontharing: uit praktijkonderzoek is gebleken, mits het om behaarde gebieden gaat, dat de aandoening drastisch verminderd kan worden door behandeling met de Lightsheer Diode laser. Laserontharing is een veilige, snelle en effectieve manier om beharing te verminderen. De Lightsheer Diodelaser produceert een zeer hoog geconcentreerde zuivere lichtbundel van een bepaalde golflengte (810 nm). Deze lichtbundel wordt maar een fractie van een seconde uitgezonden en dringt door tot in de huid. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment van de haren en zet deze om in warmte. Deze warmte zorgt voor beschadiging van het haarzakje, zodat daaruit op den duur geen nieuwe haar meer kan groeien. Omdat het laserlicht alleen bij het pigment in het haarzakje kan komen, blijft de huid zelf ontzien.
  • Dieptereiniging: door de aanwezigheid van ontstekingen, puistjes en comedonen kan het van belang zijn de behandelingen te ondersteunen met dieptereiniging. Bij deze behandeling wordt op een efficiënte en hygiënische manier de huid grondig gereinigd om onzuiverheden te verminderen en verergering te voorkomen.
  • Littekentherapie: wanneer er door hidradenitis suppurativa, of de behandeling ervan, littekens ontstaan is het mogelijk om dit d.m.v. littekentherapie te verbeteren. Hierbij kunt u denken aan littekenmassage, siliconenpleisters en microneedling. Het doel hierbij is om de littekens te versoepelen waardoor klachten als jeuk en pijn afnemen. Ook het cosmetische aspect zal verbeteren omdat het de littekens vlakker en minder zichtbaar worden.

Wij huidtherapeuten merken vaak dat er nog veel onwetendheid is over het positieve effect van laserontharing bij hidradenitis suppurativa. Ondanks dat we met deze behandeling de aandoening niet genezen kan de kwaliteit van leven wel enorm verbeteren. In gemiddeld 6-8 behandelingen zien we vaak al een zeer positief effect ontstaan.

Herkent u iets van uzelf in bovenstaand verhaal? Wacht dan niet langer en bespreek de mogelijkheden. Dit kan in samenwerking met uw specialist of rechtstreeks met ons. Wij helpen u graag!

Ervaring van één van onze cliënten:

Nadat de dermatoloog zei dat het niet bij iedereen kan helpen maar het in sommige gevallen heel positief uitvalt ben ik mij verder gaan verdiepen. Hierbij kwam ik uit op Helon. Ik heb in totaal nu 7 behandelingen gehad en ben heel tevreden met het resultaat. Ik heb door de laserbehandelingen geen last meer van mijn hidradenitis in het dagelijkse leven, denk aan fietsen lopen etc. Tot nu toe heb ik twee kleine bultjes gehad maar daar is het ook bij gebleven. Mijn huid is veel rustiger geworden en ben zelfverzekerder geworden over mijn lichaam.”

 

Heeft u vragen over dit bericht?

Stel vrijblijvend uw vraag. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90

Stel een vraag