We hebben een Master in dermatografie in ons midden!

Ingrid is de afgelopen maanden druk bezig geweest met de master dermatografie en heeft deze met succes afgerond. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op!

Het verschil tussen dermatografie en permanente make-up is dat de pigmenten bij dermatografie een camouflerende functie hebben. Het wordt met een andere techniek gezet. Het is namelijk niet de bedoeling dat er een make-up effect wordt verkregen. Het doel is de natuurlijke kleur terug te krijgen in de huid of zo goed mogelijk na te bootsen. Dermatografie wordt altijd in meerdere behandelingen verricht. Per keer wordt er een deel van de pigmenten ingebracht om zo, langzaam, tot een mooi en zo natuurlijk mogelijk resultaat te komen.

De technieken die Ingrid gebruikt kunnen ingezet worden voor veel verschillende indicaties. We geven hieronder een kleine samenvatting van de mogelijkheden.

Indicaties

Aan ieder litteken gaat een huidbeschadiging vooraf. Een val van de fiets, een verbranding, een chirurgische ingreep, automutilatie (zelfbeschadiging) etc. Uw huid beschermd de binnenkant van uw lijf tegen schade van buitenaf en krijgt het daarbij soms flink te verduren. Dit kan resulteren in een variëteit aan littekens: groot of klein, verdikt of juist verzonken in de huid, wit tot rood of paars van kleur en soms geven littekens zelfs jeuk en pijn. Medische tatoeage van littekens kan, indien nodig in combinatie met microneedling, verbetering geven in de kleur en structuur van de littekens. Door dermatografie van littekens nemen in veel gevallen de pijn en jeukklachten na verloop van tijd ook af.

Na een borstreconstructie (bijvoorbeeld na borstkanker) kan het soms zijn dat de tepel en tepelhof ontbreken. Door de mooie 3D-techniek die bij dermatografie wordt toegepast wordt de tepel en/of tepelhof opnieuw gecreëerd waardoor het aanzicht weer meer lijkt op hoe het in het verleden was. Ook kunnen er littekens ontstaan na bijvoorbeeld borstvergroting of borstverkleining. Deze littekens kunnen qua kleur afwijken van de omliggende huid. Ook dit kan met dermatografie met huidkleurige pigmenten worden ingekleurd.

Alopecia Areata is een auto-immuunaandoening waarbij het lichaam een afweerreactie heeft op de eigen haarwortels, hierdoor kunt u plaatselijk kaal worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de haartjes van uw wenkbrauwen zijn uitgevallen. Door middel van de hairstroke techniek wordt de wenkbrauw op een zo natuurlijk mogelijke manier gereconstrueerd.

  • Het ontbreken van wenkbrauwharen

Het hebben van weinig tot geen wenkbrauwharen hoeft niet altijd een gevolg te zijn van een aandoening of auto-immuunziekte, maar is soms ook gewoon aanleg. Ook in dit geval kan er door middel van de hairstroke techniek een zo natuurlijk mogelijke wenkbrauw worden gecreëerd.

Vitiligo is een huidaandoening waarbij de huid en het haar (plaatselijk) pigment verliezen. Er ontstaan hierdoor melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm. Tot op heden is er geen enkele behandeling beschikbaar die vitiligo volledig kan genezen. Met dermatografie bij vitiligo is het mogelijk om de witte plekken weer wat meer richting huidskleur te krijgen. Een voorwaarde voor behandeling is wel dat de vitiligo minimaal 3 jaar stabiel moet zijn.

Een wijnvlek is een aangeboren huidaandoening en ziet eruit als een rood/roze tot paarse verkleuring die wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaten in de huid. In de meeste gevallen zijn vaatlaserbehandelingen een mooie uitkomst om de wijnvlek minder zichtbaar te maken. Wanneer dit geen optie is of er blijven na de laserbehandelingen nog wat restplekken zichtbaar kan dermatografie overwogen worden. Door het aanbrengen van huidkleurige pigmenten wordt de roodheid gecamoufleerd.

  • Het ontbreken van vinger- of teennagels

Het komt wel eens voor dat er een nagel ontbreekt. Dit kan aangeboren zijn of tijdens het leven zijn verworven. Wanneer dit cosmetisch storend is kan er door middel van dermatografie een nagel worden nagebootst.

 

           

 

Bent u benieuwd of Ingrid iets voor u kan betekenen?

Stel vrijblijvend uw vraag. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90

Stel een vraag