Wanneer kun je niet zomaar alle behandelingen ondergaan?
Je wilt graag een huidbehandeling ondergaan maar krijgt ineens te horen dat deze behandeling op dat moment niet geschikt is voor jou. Dat is natuurlijk jammer, maar wanneer we dit adviseren doen we dit altijd in jouw belang!
Er zijn tal van redenen denkbaar waarom een bepaalde behandeling op dat moment niet de beste keuze voor jou is. Soms kan het zo simpel zijn dat de behandeling gewoonweg niet geschikt is voor jouw huidtype. Maar vaker zitten er hele duidelijke redenen achter. De voornaamste redenen waarom een behandeling soms niet door kan gaan sommen we voor je op. Better safe then sorry!
Zwangerschap en borstvoeding
Tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding is het niet verstandig zomaar alle behandelingen te ondergaan of zomaar allerlei producten op je huid aan te brengen. Gedurende een zwangerschap verandert je hormoonbalans waardoor je huid gevoeliger kan zijn en dus ook een andere huidreactie kan geven op een behandeling. Op het gebied van huidverzorging zijn er een aantal ingrediënten die in producten voor kunnen komen die je liever niet op je huid wilt aanbrengen tijdens de zwangerschap. Dit zijn bijvoorbeeld retinol (vitamine A) en salicylzuur. Van deze ingrediënten is niet voldoende duidelijk of het effecten kan hebben op je nog ongeboren baby.
Ook kunnen bepaalde huidaandoeningen juist door een zwangerschap ontstaan of verergeren. Het is belangrijk hier dan op de juiste manier mee om te gaan. Wanneer je last hebt van overbeharing kan het bijvoorbeeld zijn dat de haargroei tijdelijk verergert door de veranderingen in je hormoonbalans. Laserontharing heeft op dat moment niet het gewenste effect. In sommige gevallen vallen deze haartjes na de zwangerschap weer uit. Wanneer dit niet het geval is kan laserontharing weer uitkomst bieden. Ook zien we in de praktijk vaak dat er in het gezicht pigmentvlekken ontstaan of bestaande pigmentvlekken verergeren. Ook de behandeling hiervan is niet verstandig tijdens de zwangerschap te starten. Gedurende deze periode is het belangrijk je huid goed te beschermen met een goede zonbeschermer en het product elke twee uur opnieuw aan te brengen.
Een zongebruinde huid
Voor een aantal behandelingen is het belangrijk dat de huid zijn eigen huidskleur heeft. Een gebruinde huid zorgt er namelijk vaak voor dat het contrast tussen de huid en de ‘huidafwijking’ kleiner is waardoor het effect van de behandeling niet optimaal is. Voornamelijk laserbehandelingen en intensieve peelings kunnen reageren op het melanine in de huid (melanine is het stofje waardoor je huid bruin kleurt na blootstelling aan zonlicht). Wanneer dit soort behandelingen toch gedaan worden op een gebruinde huid is de kans groter dat er hypo- of hyperpigmentaties ontstaan.
Dat bepaalde behandelingen beter niet op een zongebruinde huid uitgevoerd kunnen worden, betekent niet automatisch dat ze ook niet geschikt zijn gedurende de zomerperiode. Laserbehandelingen en peelings worden wereldwijd uitgevoerd, dus ook in gebieden waar het hele jaar door de zon schijnt. De manier waarop er met de zon wordt omgegaan is het meest van belang. Het is belangrijk het behandelgebied goed te beschermen met een SPF 30 of 50. Herhaal dat elke twee uur en de mate van bruining wordt ontzettend geremd waardoor een behandeling vaak door kan gaan.
Het gebruik van bepaalde antibiotica of medicatie
Een aantal soorten antibiotica en medicatie kunnen de huid overgevoelig maken voor licht. Wanneer je dit gebruikt wordt over het algemeen afgeraden om laserbehandelingen te ondergaan. Het is dus altijd van belang om je medicijngebruik goed aan ons door te geven, ook wanneer er gedurende het behandeltraject iets veranderd in het gebruik.
Kortom; houdt ons altijd op de hoogte van eventuele veranderingen in je gezondheid of medicijngebruik. Wij zullen altijd met je meedenken in wat wél mogelijk is om je zo goed mogelijk te kunnen helpen op dat moment!