Is de zonnebank slecht voor je?
Het was weer even actueel in het nieuws: de zonnebank. Dit keer roepen huidkankerpatiënten en dermatologen sportscholen op om de zonnebank de deur uit te doen. De UV-straling van de lampen kan huidkanker veroorzaken. Van alle nieuwe kankerpatiënten in ons land heeft de helft huidkanker, waaronder ook steeds meer jonge mensen. Dit zijn echt schokkende cijfers! Voor ons reden om de zonnebank eens onder de loep te nemen.
Is de zonnebank nou echt zo slecht?
Ja, zonnebank is schadelijk! Het maakt niet uit of de straling nou van de zon of de zonnebank komt, het beschadigt je huid. Je huid wordt in een korte tijd blootgesteld aan een hoge dosis UV-straling. Als UV-straling op je huid komt maakt je huid uit bescherming melanine aan, dit is het pigment wat je huid dat “gezonde” bruine kleurtje geeft. Maar een “gezond” bruin kleurtje bestaat niet. Het is juist een teken dat de huid schade heeft opgelopen.
Hoe meer blootstelling aan UV-straling, hoe meer risico op huidkanker. Uit onderzoek blijkt dat als je onder de zonnebank gaat, je 20% meer kans hebt op een melanoom (vorm van huidkanker). Wanneer je jong bent en onder de zonnebank gaat, verdubbelt deze kans zelfs! Tot je 18e is het bezoeken van de zonnebank in Nederland verboden omdat de huid dan nog flink in ontwikkeling is. Op jonge leeftijd verbranden vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd enorm.
Vitamine D
Natuurlijk is de aanmaak van vitamine D belangrijk. Maar de zonnebank is dan wel een heel schadelijke manier om aan voldoende vitamine D te komen. De hoeveelheid vitamine D die je door de zonnebank aanmaakt valt ook erg tegen, aangezien de meeste zonnebanken meer UV-A licht uitstralen dan UV-B licht. UV-A bezorgt je geen vitamine D, maar wel een verouderde en beschadigde huid. Elke dag een kwartier buiten zijn kan in veel gevallen al voldoende zijn voor een gezond vitamine D gehalte, daar hoeft de zon niet eens hard voor te schijnen. Vitamine D haal je daarnaast uit voeding of aanvullende supplementen. Voor een gericht advies over vitamine D kun je het beste naar je huisarts gaan.
Ter voorbereiding op de vakantie
Iets wat we vaak horen is dat mensen voorafgaand aan hun zonvakantie de huid voorbereiden door onder de zonnebank te gaan. Maar met een aantal keren onder de zonnebank gaan bereik je een bescherming die vergelijkbaar is met een zonnebrandcrème van maximaal factor 5. Dat is geen factor waar je normaal gesproken wel mee in de zon zou gaan zitten. Kortom: door voor je vakantie onder de zonnebank te gaan, maak je alleen maar meer schade in de vorm van huidveroudering en meer kans op huidkanker.
Huidveroudering treedt sneller op
Je huid wordt er absoluut niet mooier op wanneer je de zonnebank bezoekt. Door de overmatige blootstelling aan UV licht versnel je het huidverouderingsproces. Verschijnselen als pigmentvlekken, rimpels, huidverslapping, een droge vale huid etc. treden sneller op. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de UVA-straling. Deze dringen dieper door in de huid. Het bindweefsel wordt aangetast en de elasticiteit van de huid neemt af.
X Het bruine kleurtje verdwijnt snel, maar de huid blijft beschadigd! X
Wil je toch graag een bruin kleurtje? Neem dan eens een kijkje tussen ons Marc Inbane assortiment. Bekijk onze producten en selecteer in het keuzemenu Marc Inbane.
- Wist je dat de wereldgezondheidsorganisatie de zonnebank in 2009 al als kankerverwekkend heeft geclassificeerd?
- Vind je het lastig om de stralingssoorten uit elkaar te houden? De A in UVA kun je onthouden als de straling die voor ‘aging’ zorgt, deze straling zorgt er dus voor dat je huid sneller veroudert. De B in UVB kun je onthouden als de straling die voor ‘burning’ zorgt, dus het verbranden van de huid.
Vragen over dit bericht?
Stel vrijblijvend uw vraag. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90
Stel een vraag