IPL:  behandeling van pigment en roodheid

IPL (Intense Pulsed Light), is een effectieve behandelmethode voor het verminderen van oppervlakkige pigmentvlekken en roodheid in het gelaat of op het lichaam. De flitsen van het IPL apparaat worden omgezet in warmte en breken het pigment en/of de bloedvaatjes af waardoor de huid er egaler en frisser uit ziet. IPL is geen laser, maar een technologie die een breed spectrum van licht gebruikt. Voor de behandeling van meer hardnekkig pigment, roodheden of dieper gelegen huidaandoeningen hebben laserbehandeling de voorkeur.

Intake IPL behandeling

Wanneer u als nieuwe cliënt bij ons komt, is een intakegesprek altijd nodig. De huidtherapeut maakt tijdens dit gesprek kennis met u en uw huid, brengt de voorgeschiedenis en uw klachten in kaart en beoordeelt of u veilig behandeld kan worden. Op basis van wat de huidtherapeut ziet en u vertelt, zal samen met u een behandelplan opgesteld worden. Er wordt met u besproken welke behandelingen geadviseerd worden, hoeveel behandelingen we denken nodig te hebben, welke resultaten u mag verwachten, wat de kosten zullen zijn en u krijgt informatie met betrekking tot eventuele voor- en nazorg. De gemaakte afspraken worden voor u vastgelegd en na ondertekening van het toestemmingsformulier (informed consent) zullen, wanneer van toepassing, foto’s voor uw dossier gemaakt worden. De kosten voor een intakegesprek bedragen €35.

Het kan zijn dat de huidtherapeut beslist dat een IPL behandeling niet de optimale behandeling voor u is. In dat geval zal ze altijd haar uiterste best doen om samen met u te kijken naar alternatieve behandelingen of oplossingen.

Resultaat IPL behandeling

Huidverkleuringen zoals pigmentvlekken en roodheden zullen doorgaans geheel verdwijnen of vervagen met als resultaat een egalere huidtoon. Het resultaat kan per persoon verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn vaak meerdere behandelingen (gemiddeld 3-4) noodzakelijk voor het behalen van een goed resultaat. Naast het verminderen van huidverkleuringen als pigment en roodheid kan IPL ook de huidstructuur verbeteren. Onder invloed van factoren als zonblootstelling, roken, leefstijl, huidveroudering, hormonale veranderingen etc. kunnen zich in de loop der tijd nieuwe huidverkleuringen ontwikkelen. Een vervolgbehandeling kan dan wenselijk zijn.

Voor de IPL behandeling

Het is van belang dat uw huid niet zongebruind is. Vermijd zonblootstelling van het te behandelen gebied, door zowel zon als zonnebank. Wij adviseren dit vanaf 6 weken voor de behandeling, gedurende het hele behandeltraject en tot 6 weken na de laatste behandeling. Gebruik daarnaast dagelijks, meerdere malen een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 30 of 50) en vermijd het gebruik van een zelfbruiner. Onze IPL behandelingen zijn geschikt voor lichte huidtypes.

De behandeling

Het te behandelen gebied wordt afgetekend en er wordt een laagje gel aangebracht. Ter bescherming van uw ogen draagt u een speciale bril. Tijdens een IPL behandeling wordt het licht in de huid omgezet in warmte. Dit kan een warm, prikkelend en onaangenaam gevoel veroorzaken in de huid. Pijnstilling is doorgaans niet nodig.

Na de IPL behandeling

Het warme gevoel dat ontstaat na een IPL behandeling is te vergelijken met een zonverbranding en kan bij de behandeling van een groter gebied tot enkele uren aanhouden. Daarnaast kan de huid roodheid vertonen en kunnen er korstjes ontstaan. Tevens kan zwelling optreden, zeker bij gebieden rond de ogen. Dit zijn tijdelijke verschijnselen en verdwijnen veelal binnen enkele dagen tot een week. Het is belangrijk uw huid niet bloot te stellen aan zonlicht of zonnebank en uw huid te beschermen met een SPF 30 of 50.

Risico’s IPL behandeling

Bij naleving van de voorzorgsmaatregelen treden normaal gesproken geen bijwerkingen op. Wanneer u echter krabt of pulkt aan de behandelde huid kan dit leiden tot littekenvorming. Wanneer de behandelde huid, binnen 6 weken na de behandeling, wordt blootgesteld aan zonlicht is er een risico op het ontstaan van donkere pigmentvlekken. Deze zijn meestal van tijdelijke aard, maar kunnen in uitzonderlijke gevallen ook blijvend zijn. Wanneer u een donker huidtype hebt kan IPL behandeling ook meer risico geven op het ontstaan van hypo- of hyperpigmentatie. Bij een donker huidtype gaat, indien mogelijk, de voorkeur uit naar laserbehandeling.

Vergoeding IPL behandeling

Deze behandeling wordt uitgevoerd door huidtherapeuten van ZGT. Onze huidtherapeuten zijn HBO-opgeleid, vallen onder de kwaliteitswet BIG, zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Als eerste huidkliniek van Nederland voldoen wij aan de accreditatievoorwaarden van Qualicor Europe. Hiermee valt ZGT Helon onder de accreditatie van ZGT. Hiermee voldoen wij aan de voorwaarden van veel zorgverzekeraars om voor een eventuele vergoeding in aanmerking te komen. Er wordt wel onderscheid gemaakt of het een medische of cosmetische indicatie betreft. Controleer uw polis of vraag uw zorgverzekeraar naar de hoogte van de vergoeding en de eventuele voorwaarden.

Interesse in IPL behandeling?

Bij Helon willen we u graag helpen uw klachten te verminderen met een behandeling op maat. Wij bieden IPL behandeling aan bij de volgende indicaties:

 

Vragen over ipl: behandeling van pigment en roodheid?

Stel vrijblijvend uw vraag over ipl: behandeling van pigment en roodheid. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90