Heeft u last van melasma? (zwangerschapsmasker)
Na elke zomer weer last van grote, bruine pigmentvlekken in het gezicht? Gaat u daardoor niet zonder make-up de deur uit? Melasma is een hele vervelende en hardnekkige pigmentstoornis met een chronisch karakter. Om uitbreiding van het pigment te voorkomen is het erg belangrijk het probleem tijdig aan te pakken. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.
Wat is melasma?
Melasma is een pigmentstoornis waarbij grillige en donkere pigmentvlekken in het gezicht ontstaan als gevolg van een overschot aan pigment in de huid. Voorkeursplekken voor de vlekken zijn het voorhoofd, de wangen, de slapen, de jukbeenderen en de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de onderarmen aanwezig. Het wordt ook wel “zwangerschapsmasker” genoemd. Deze benaming kan wat verwarrend zijn, aangezien het niet alleen voorkomt bij zwangere vrouwen.
Hoe ontstaat melasma?
Bij melasma is er sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen te veel pigment aan en wordt de huid op sommige plekken donkerder. Het ontstaat vaak bij vrouwen rond de 20 tot 40 jaar en is gerelateerd aan hormoonschommelingen. De vrouwelijke geslachtshormonen progesteron en oestrogenen stimuleren de aanmaak van melanine (pigment). Als reactie hierop geven de pigmentcellen meer pigment af aan de huidcellen. Factoren als blootstelling aan zonlicht, het gebruik van anticonceptie en het doormaken van een zwangerschap kunnen een trigger zijn of bijdragen aan verergering van de klachten. De pigmentvlekken kunnen soms spontaan verdwijnen, bijvoorbeeld na de bevalling bij plekken die ontstaan zijn tijdens de zwangerschap. Helaas heeft melasma over het algemeen een chronisch karakter. Hebt u het eens gehad? Dan blijft u er gevoelig voor, vooral in de zonnige periode van het jaar.
Melasma behandeling
Bij Helon willen wij graag helpen om uw melasma te verminderen en onder controle te houden. Houdt u er wel rekening mee dat het niet altijd mogelijk is de pigmentvlekken bij melasma volledig te laten verdwijnen. Ligt het pigment oppervlakkig in de huid, dan is de kans op verbetering groter dan wanneer het pigment zich diep in de huid bevindt. Vanwege het chronische karakter is het lastig te voorspellen hoe de pigmentcellen zich in de loop van de tijd gaan gedragen. Daarom adviseren wij altijd om dagelijks een zonbescherming met hoge factor (SPF 30 of 50) voor uw gezicht te gebruiken. Daarnaast bieden wij de volgende behandelingen voor melasma: