Heeft u last van lipoedeem?

Koopt u uw broeken altijd al twee of drie maten groter dan uw bovenkleding? En wanneer u probeert af te vallen, blijven uw armen en benen dan dikker terwijl de rest van uw lijf slanker wordt? Bij lipoedeem is er sprake van een chronische en onregelmatige verdeling van vetcellen in het lichaam. Dit leidt vaak tot veel frustratie, schaamte en een slecht zelfbeeld. Zijn deze klachten voor u herkenbaar en bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem contact op.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel die vrijwel uitsluitend voorkomt bij vrouwen. Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam die niet beïnvloed wordt door gewichtsvermindering en sporten. De vetophopingen zorgen vaak voor pijnklachten en een vermoeid gevoel. Hoewel de vetverdeling niet vermindert bij gewichtsafname, kunnen de klachten van lipoedeem wel fors toenemen wanneer het lichaamsgewicht toeneemt. Daarom is het enorm belangrijk een gezond BMI na te streven, gezond te leven en in beweging te blijven. Doordat vetweefsel zich opstapelt in de ledematen (voornamelijk in de benen maar soms ook in de armen) kunnen deze flink in omvang toenemen. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op de heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën en armen. Vaak is de omvang van de ledematen uit verhouding met de rest van het lichaam. Dit is vooral goed zichtbaar wanneer een patiënt met lipoedeem veel gewicht verliest en fanatiek aan het sporten is. Het gezicht, de borst en de buik worden dan slanker terwijl de armen en benen nagenoeg hetzelfde blijven. Dit leidt vaak tot grote frustratie. De zwelling die ontstaat, is altijd tweezijdig en er kunnen doorgaans geen putjes in de huid gedrukt worden. Enkels, voeten, polsen en handen zijn vrijwel nooit aangedaan. Andere kenmerkende klachten zijn; pijn bij aanraking, het snel oplopen van blauwe plekken en een vermoeid en zwaar gevoel.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Over het ontstaan van lipoedeem is nog veel onduidelijk, maar wel is bekend dat hormonale en erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak ontstaat het lipoedeem bij vrouwen tijdens of net na de puberteit. Ook kan het tijdens de zwangerschap of rond de menopauze ontstaan door een schildklierafwijking. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis. Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij sommige patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel “lymfolipoedeem” genoemd.

Behandeling van lipoedeem

Bij Helon willen wij graag helpen om de klachten van uw lipoedeem te verminderen. Houdt u er wel rekening mee dat lipoedeem chronisch is en nooit volledig zal verdwijnen. De behandeling is erop gericht de situatie te verbeteren en stabiliseren waardoor uitbreiding en verergering van klachten voorkomen wordt. De behandeling van lipoedeem is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Om verergering en uitbreiding van klachten te voorkomen is het belangrijk om lipoedeem in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen. Wij bieden de volgende behandelingen voor lipoedeem:

Vragen over lipoedeem?

Stel vrijblijvend uw vraag over lipoedeem. Wij zijn ook telefonisch beschikbaar op 088 708 49 90